Начало Новини Актуално Община Казанлък: Няма да позволим рекет, нито с демонстрации, нито с циркови номера

Община Казанлък: Няма да позволим рекет, нито с демонстрации, нито с циркови номера

Актуално

В бр. 84/4265 на Старозагорски новини е публикуван материалът Актьори не искат новия си директор - журналист. Трупата е против назначаването на журналистката Диана Рамналиева, при положение, че в конкурса са участвали още трима души, които са от театралната гилдия.

Това бе и поводът за пресконференция в Стара Загора, на която артистите обявиха гражданско неподчинение. В  редакцията на вестник се получи позицията на Община Казанлък, която публикуваме с незначителни съкращения:

След 6-годишно заобикаляне на правилата и водени срещу Общината дела, за общински театър Л.Кабакчиев бе проведен конкурс и избран легитимен директор по изискванията на закона. Досегашният директор не успя нито с концепцията си, нито при събеседването с комисията, утвърдена от Министерството на културата, да спечели доверие, че е най-качественият от явилите се кандидати. Затова е нормално и редно занапред, до следващия конкурс, да се съобрази с тази професионална оценка за своите възможности.

Още при първия сблъсък с изискванията за свободна конкуренция и конкурсен принцип общинският театър не издържа. И вместо да се концентрира върху художествената си дейност и обогатяване на репертоара, започна демонстрации.

Театралната бутафория и кампания на трупата след резултатите на конкурса е посветена на едно - битка в защита на постове и служби. И на удобното дългогодишно статукво, в което театралната трупа има всички права и свободи, а Общината има само задължения да й плаща, без никакви права на работодател.

Ако театър Л. Кабакчиев желае да работи като общински театър и да се съобрази с правилата, с които се съобразяват всички, той и занапред ще продължи да има своето място и статут. Ако не желае - може веднага да се обяви за свободна от тежката си зависимост да получава стотици хиляди левове от Общината.
По тази причина, като работодател, Община Казанлък призовава общинската трупа да прекрати цирковите изпълнения, с които опитва да извива ръцете на общината и да нарушава нормативните изисквания и законите.
Твърдата позиция на общината е, че няма да позволи да бъде рекетирана - нито за общински служби, нито за нови средства. По тази причина през следващата седмица от бившия директор на театъра Атанас Чопов се изисква да започне предаване на имуществото като материалноотговорно лице на общинска комисия с председател зам.-кмета по финанси г-н Петър Косев в присъствието на новия директор г-жа Диана Рамналиева.

Новият директор на театъра ще получи официалната заповед за назначаване на спечелената от него позиция.
Общината няма да приеме увеличаването на финансовата тежест за издръжка на Л.Кабакчиев с нови 70 000 лева, искани от настоятеля на НЧ Искра Самарски, за помещенията в читалището. Ако се настоява в тази посока, ние се ангажираме да намерим общинско помещение за спокойната работа на общинския театър.

Въпросът за бъдещето на общинския театър оттук нататък е изцяло в ръцете на театралната трупа.
Тя може да продължи да бъде общинска и да получава издръжка от бюджета при спазване на наредбите и при съобразяване с възможностите и нуждите на общинския културен календар. Ако те не я устройват, може да се трансформира и излезе на свободния пазар на изкуството. Но няма как да получава и двете.

В Казанлък ще има театрални постановки и казанлъчани няма да останат без театър, дори трупата на Кабакчиев да не изпълнява своите задължения към работодателите си. Ако не започне с представления на Любомир Кабакчиев, новият театрален сезон в Казанлък ще започне с постановките, които бяха номинирани за годишните награди Икар и най-популярните театрални хитове от софийската сцена.

Още новини