Начало Новини Актуално Община Казанлък дава по 100 лева за снимка, уличаваща вандали

Община Казанлък дава по 100 лева за снимка, уличаваща вандали

Актуално
Галина Стоянова

Община Казанлък стартира инициативата да поощри всяка проявена гражданска бдителност и отговорност. Награда от 100 лв. ще бъде връчена за снимка, която запечатва злоупотреба с обществено имущество, от която да е видно кой е извършителят. Снимките ще се приемат в Деловодството на Община Казанлък, бул. Розова долина № 6, гише № 2, срещу Протокол за свидетелство на кражбата, удостоверяващ достоверността на снимката.

Публикуваме без редакция обръщението на кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Скъпи съграждани, приятели,
През пролетта на миналата година взех решение да се кандидатирам за кмет на община Казанлък, за да поема грижата и отговорността за нашия град и населените места. Неведнъж по време на предизборната кампания казах защо – защото не искам да гледам безучастно как Казанлък деградира, запада и погрознява, защото мечтата ми е да върна самочувствието на казанлъчани. Все още вярвам, че Казанлък го заслужава. Затова още от встъпването ми в длъжност, новата местна власт работи с всички сили, за да може Общината да преодолее лошото наследство, да навакса изоставането, да започне възстановяването и превръщането й в добро място за живеене. Към това са насочени всичките ни усилия. И независимо дали те са мащабни, като изграждане на нови пречиствателни съоръжения, възстановяване на километри улици и пътища, изграждане на нова социална инфраструктура или по-малки, като създаване на национален фестивал на мястото на регионалния празник на розата и представянето ни на международния туристически пазар, всички те са стъпки към голямата цел - за възраждането на нашата община и доближаването й до европейските норми за градска среда и местно самоуправление. Ако новото общинско ръководство успее да осъществи тази цел, това ще бъде успех за Казанлък. Но това може да се случи само ако има реалната подкрепа на гражданите, които споделят това желание.

След тежката зима Общинско звено Събиране, сметоизвозване и третиране на твърди битови отпадъци започна усилена работа по почистването на града и ремонт на най-проблемните участъци по улиците. В навечерието на Цветница то започна и друго важно нещо – да засажда рози и декоративни цветя, с които градът ни да оправдае името си като град на розите, да облагороди околната среда така, че да не предизвиква разочарование сред гостите, както и да създаде усещането за уют и красота за всички казанлъчани. Вярвам, че всички искаме да живеем в един по-красив, по-приветлив и по-подреден град. Затова се обръщам към всички казанлъчани: Нека бъдем граждани, нека ценим и пазим това, което се прави с много труд и с пари - нашите пари, а не чужди. Нека създадем обществена нетърпимост и да покажем на хората с недоразвито гражданско съзнание, че кражбата на общинско имущество, че дори кражбата на засадени рози и други цветя ограбва самите нас. Така крадем от себе си, от възможността да заприличаме на европейски град. Казанлъчани са хора с традиции, самоуважение и имат право да се гордеят с града си. Затова нека не приемат с безразличие тези „дребни кражби и келепирлък”.

Има средства, с които да се покаже нетърпимост към кражбата на общата ни собственост – звънете на полицията, на медиите, използвайте и мобилните телефони, с които могат да се заснемат „в крачка” и да се публикуват крадците в социалната мрежа. Общественият контрол е основното, което осигурява обществения ред и спокойствие във всяка страна. Германия и Швейцария са очевиден пример за самоконтрол на гражданите, който ограничава и малките, и големите престъпления и позволява по -уредена държава. Казанлък може по-добро място за живеене, само ако сме солидарни като общество и заедно защитаваме интересите на града и общината ни. Нека бъдем наистина граждани!

Още новини