Начало Новини Актуално Общественото обсъждане на Бюджет 2010 на община Стара Загора приключи

Общественото обсъждане на Бюджет 2010 на община Стара Загора приключи

Актуално

Първият етап от обсъждането на Бюджет 2010 на Община Стара Загора бе с кметските наместници и шефовете на административни бюра. През минала седмица във всеки един от дните бе предвидена среща на кмета на общината проф. Светлин Танчев, заместник-кметовете Велизар Балабанов, проф. Димитър Динев, Белчо Белчев и Боян Даскалов, секретаря на общината Николина Горова и главния финансист Цанка Ганева с представители на неправителствените организации, представителите на бизнеса, на културата и образованието.

На 22 януари бе дадена и пресконференция за медиите. През тази година бюджетът е с 18% по-оскъден в сравнение с миналата година, но всъщност намалението е минимално, защото през миналата година са завършени над 95% два от големите проекти - канализация на кв. Кольо Ганчев и разширението на запад на бул. Славянски, поясни проф. Танчев. РЕАЛНОТО НАМАЛЕНИЕ НА БЮДЖЕТА НА ОБЩИНАТА Е С ОКОЛО 6 МЛН. ЛВ., пише вестник Национална бизнес поща.

Приходите възлизат на 82 758 000 лв. Приоритет остава образованието. Относителният му дял в бюджета е 31.51% - 26 074 000 лв. За здравеопазване са заделени 13.72% -11 353 000 лв. За всички основни пера средствата са в рамките на тези от миналата година. Намалението е единствено ЗА СМЕТКА НА ИНВЕСТИЦИОННАТА ПРОГРАМА НА ОБЩИНАТА, което, разбира се, не е успокояващ факт, но е логична стъпка по време на криза и ограничен ресурс. Кметът и зам.-кметовете заявиха, че Община Стара Загора няма да разчита само на бюджета, вече разполага със средства, осигурени по европейски проекти и програми, през февруари се надява да получи одобрение и проектът за 10 млн. лв. за благоустрояване на кв. Железник, а се разработват и нови проекти. Въпреки ограниченията, които се налагат с оглед икономическата ситуация, НЕ СА УВЕЛИЧЕНИ МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ТАКСИТЕ ЗА ЯСЛИ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ.
Най-сериозната реформа е минаването и на детските градини на делегиран бюджет, както училищата -делегираните бюджети са доказали ефективността си. Ще бъдат осигурени също обещаните на ФК Берое между 200-250 000 лв., които ще бъдат отпускани през регистриращото се в момента сдружение за подпомагане на Берое.

Общинската администрация има интересна идея за обезпечаване на поддръжката на всички културни институции в Стара Загора чрез СЪЗДАВАНЕТО НА СПЕЦИАЛНО ОБЩИНСКО МИНИПРЕДПРИЯТИЕ.
Служителите му ще са заети с поддръжката на операта, театъра, регионалната библиотека, художествената галерия и музея. Предприятието ще може да реализира и собствени приходи като извади на пазара залите на библиотеката, синдикалния дом, театъра и операта, лапидариума и античната улица за организирането на концерти и обществени прояви.

Председателят на областното представителство на Камарата на строителите в града на липите Кольо Колев попита имали проявен инвеститорски интерес в последните месеци. Проф. Димитър Динев обясни, че ЕДИНСТВЕНИТЕ СЕРИОЗНИ ИНВЕСТИТОРИ, КОИТО СА ЗАЯВИЛИ ИНТЕРЕС, СА ОТ ФИНЛАНДСКА ФИРМА, която е поискала цялата индустриална зона (200 дка), но им се е видяла малка - искали са 250 - 260 дка. Дали ще се стигне до реални преговори и договор, все още не се знае.
Стара Загора традиционно привлича добър инвеститорски интерес и ако се оправдаят прогнозите за поне леко раздвижване в посока растеж във втората половина на годината, е възможно да се появят и нови инвеститори.

Още новини