Начало Новини Актуално Общественият дарителски фонд - Стара Загора - с две национални награди

Общественият дарителски фонд - Стара Загора - с две национални награди

Актуално

За четвърти път старозагорският Обществен дарителски фонд получи награди в две категории - "За най-добро сътрудничество между бизнес и НПО" и за "Частен дарител с кауза". Шестите годишни награди за благотворителност "Заедно" бяха връчени на 5 юли в Гранд-хотел "София". Отличията са учредени от фондация "Работилница за граждански инициативи".

Първият приз на Обществен дарителски фонд бе връчен за успешното партньорство със "Загорка" АД, която е дългогодишен дарител в града на липите. През различните години фирмата подкрепя училища, културни институции, спортни клубове. Даренията са различни по размер, като през 2008 г. за пръв път част от тях са към социални, здравни и културни институции с посредничеството на ОДФ. През следващата година компанията преосмисля дарителската си политика и използва това време, за да открие "Светът на Загорка" - първият музей на бирата у нас, който се помещава в действаща пивоварна. Целта е да се насърчи туризмът в региона, пише вестник Старозагорски новини.
През 2010 г. фондът създаде цялостна концепция на фирмата за подкрепа на местната общност. В резултат на това сътрудничество беше изготвена Дарителската програма "Създаваме по-добро бъдеще" на стойност 100 000 лева. Програмата се администрира от Фондация "Обществен дарителски фонд - Стара Загора", която отговорно и прозрачно управлява целия процес - от обявяването на конкурса, през оценката на проектите, до тяхната реализация и постигане на търсения ефект, в тясно партньорство със "Загорка" АД. Целта на програмата е да се подкрепят проекти на неправителствени организации от област Стара Загора в областите на корпоративна социална отговорност на "Загорка" АД - околна среда, здраве и образование. В резултат на това са одобрени и финансирани 10 проекта в трите области на стойност 100 309 лева.
Вторият приз е за "Частен дарител с кауза". Илия Дичев е преподавател по счетоводство в Бизнес-училището на Университета Емори в Атланта, щата Джорджия. Въпреки че от години не живее в Стара Загора, той е съпричастен към проблемите на града и неговите жители.
Той е редовен дарител на фонда. Неговите целеви дарения са насочени предимно в областта на образованието. Те са предназначени както за подобряване на материално-техническата база, включително и на условията не само за учене, но и за спорт в училище, така и за стимулиране на успехите на ученици и учители.
Средствата, насочени към децата, лишени от родителска грижа, също са изцяло насочени към повишаване качеството на учебния процес, както и за закупуване на необходимото оборудване.
Даренията на г-н Дичев за 2010 г. са 15 000 лева.
Награда за "Най-добра кампания на НПО" получи Сдружение "Бъдеще за децата с увреждания" от Казанлък за кампанията за набиране на средства за летни терапевтични занимания за деца и младежи с увреждания.

Още новини