Начало Новини Актуално Обществените чешми в Стара Загора са сухи за икономии

Обществените чешми в Стара Загора са сухи за икономии

Актуално
чешма в Стара Загора

Със заповед на инж. Галя Караджова, началник на звено Озеленяване при Община Стара Загора, одобрена от ресорния зам.-кмет Белчо Белчев, е разпоредено на отговорниците по административни бюра в срок до 8 ноември 2010 г. да бъдат спрени всички обществени чешмички на територията на града. Причината била кризата и необходимостта от икономии по всички параграфи.

Вследствие на изпълнената заповед всички чешмички в старозагорските паркове и улици са били спрени, пише вестник Старозагорски новини.
Първи съобщиха за случилото се редовните посетители на Аязмото. През първите един-два дни, те смятали, че има авария и затова чешмичките не работят. Но после разбрали, че такава няма и причината е съвсем друга. В редакцията се оплака и отец Димитър, предстоятел на църквицата "Св.Теодор Тирон". В последните два дни на редакционните ни телефони звъняха недоволни спортисти, майки с деца, разхождащи се из Аязмото, посетителите на Зоопарка и т.н. Част от жалващите се дори съзряха вид лобизъм, тоест че водата в чешмите е спряна, за да се вдигне оборота на заведенията в района на старозагорския парк. Ядосани старозагорци отправяха какви ли не квалификации по адрес на общинските чиновници, а вчера стана ясно, че е започнала подписка за незабавно пускане на водата в чешмичките на целия град. Дори редовните посетители на Аязмото се стягали за гражданско неподчинение.

Всъщност темата с изключването на така наречените "водни точки", т.е. чешмите, е с доста стара дата. От наличните 12 чешмички, в продължение на години останаха с водичка само 4 - пред църквата, пред Залата на смеха, в Зоопарка и под Летния театър. Изсъхналите чешми са "Гъбката" на Алековия кът, "Скалата" срещу шадравана на върха на Аязмото, по западната алея - до детския кът, до Паметника на съветския войн и т.н. Последна пресъхна чешмичката до бюстовете на Христо Ботев и Хаджи Димитър. Засега единствените места, където човек може да пие вода са "Делчевата чешма" по пътя за Дъбрава и новопостроената "Владишка чешма" до параклиса "Галактион и Епистима". Причината че втората тече денонощно е, че се заплаща от Митрополията.

При направената журналистическа проверка се оказа, че Община Стара Загора има текущи, но няма просрочени задължения към "В и К". Специалистите се произнесоха, че една денонощно течаща чешмичка за месец изразходва 200 кубика вода, което прави 400 лева. Вероятно има начини да се подходи конкретно към всеки водоизточник, съобразно потребностите на гражданите.
Вчера ресорният зам.-кмет Белчо Белчев съобщи пред медията ни, че е станало недоразумение с Галя Караджова. Той мислел, че става дума за източване и спиране на шадраваните и подготвянето им за зимата, а не за чешмичките. В късния следобед зам.-кметът е наредил незабавно пускане на водата в Аязмото - пред Залата на смеха, в Зоопарка, пред параклиса и под Летния театър.

Още новини