Начало Новини Актуално Обществена поръчка за реконструкция на градския пазар в Стара Загора

Обществена поръчка за реконструкция на градския пазар в Стара Загора

Актуално

статистика търговияПо-малко маси, но с по-голяма площ, детски кът и място за почивка, подобрени условия за работа и пребиваване, защита от атмосферните условия, осветление и климатизация, без да се натоварва общинския бюджет. Така накратко кметът Живко Тодоров представи през седмицата предимствата на проекта за реконструкция на градския пазар в Стара Загора по инициативата JESSICA.

Условията, които градът успя да договори, са 900 000 лв. кредит с ниска лихва 1,6% и банков заем в размер на 920 000 евро с прогнозен лихвен процент - до 7% на годишна база. Предвижда се срокът за погасяване на кредита да бъде 12 години, добави кметът.

Средствата по поетия дълг, който ще бъде обезпечен чрез учредяване на особен залог върху настоящи и бъдещи приходи от общината, ще се изразходват за финансиране на проект за рехабилитация на Централния пазар в Стара Загора. Максималният размер на дълга е 2 700 000 лева.

Главният архитект Иван Кирчев разясни техническите параметри на спечеления проект, като обясни, че от 259 маси сега, с площ около 1,20 - 1,50 кв.м, след реконструкцията на Централния пазар, която трябва да започне най-ра- но напролет, ще останат 155 маси, но с 3 кв.м площ. Проектът по инициатива JESSICA за реконструкция на пазара с площ 1758 кв.м трябва да приключи за 6 месеца, като ще се работи по възможно най- бързия начин, допълни кметът Тодоров. Размерът на годишната такса за масите след реконструкцията на пазара ще бъде обсъден и гласуван от Общинския съвет още на следващата сесия, пише вестник Национална бизнес поща.

Ще бъдат въведени часове за почистване и зареждане на пазара (от 6 до 8 сутрин, от 13 до 14 на обед и от 19 до 20 ч. вечер през зимата, 21-22 ч. през лятото) , и работно време за клиентите от 8 до 19 ч. през зимата и от 8 до 21 часа през лятото.

Предвидено е по време на строително-монтажните работи масите да се изместят в съседство или на други места.

На проведеното обществено обсъждане на намерението за поемане на дългосрочен дълг за 2013 г., за реализиране на инвестиционния проект, към което проявиха интерес предимно търговци от пазара и производители на селскостопанска продукция, присъстваха още зам.-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, главният финансист Цанка Ганева и представителят на Джесика Тодорина Докторова, управляващ директор на Регионален фонд за градско развитие АД.

Търговци изразиха притеснения, че при жребия за разпределение на масите могат да останат без търговска площ, на което кметът отговори, че ще се спазва принципът на равнопоставеност на всички кандидати. Той насочи вниманието им към друг голям пазар в центъра на Стара Загора, където има много незаети маси и ги покани да предложат и други места за създаването на малки пазари. Такова място, според търговците на цветя, може да бъде подлезът пред Регионалната библиотека.
Община Стара Загора ще проведе обществена поръчка за изпълнение на обекта, като от изпълнителя ще се изисква да представи проект за организация и изпълнение на строителството.

Още новини