Начало Новини Актуално Обща среща на участниците в проект ДОМИНО от ПГОХ Райна Княгиня

Обща среща на участниците в проект ДОМИНО от ПГОХ Райна Княгиня

Актуално
1 2 210618Професионалната гимназия по облекло и хранене (ПГОХ) Райна Княгиня организира обща среща на учениците от паралелката с дуално обучение по швейцарския проект ДОМИНО по професия Готвач, с ресторантьори - бизнес партньорите по проекта, в чиито заведения ще се провежда практическото им обучение през 10 и 11 клас.
На събитието присъстваха много родители, както и Вени Петрова, председател на Обществения съвет на гимназията и представител на старозагорското Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите и Олег Стоилов, председател на УС на ТПП - Стара Загора.
Директорът на ПГОХ Зина Камбурова представи проекта ДОМИНО, в който гимназията участва, извършеното до момента и предстоящите дейности. Присъстващите работодатели запознаха учениците и родителите със своите заведения, а 22-мата ученика се представиха, аргументираха избора на професията и споделиха очакванията си.
Вени Петрова и Олег Стоилов пожелаха успех на участващитев обучението в реална среда, като отбелязаха, че те са първопроходци в това начинание в национален мащаб.

 

1 1 210618

 

След общата среща се проведоха индивидуални срещи между работодатели и ученици, които ще подпишат двугодишен договор за обучение с работа като готвачи. Учениците ще се разпределят в 14 заведения, като всеки от тях ще има наставник и програма за практическо обучение и ще получава възнаграждение за изработените дни. Тази година ученици от гимназията получиха национални отличия, като десетокласниците Илияна Илиева и Кольо Иванов се представиха достойно в конкурса Аз готвя най-добре. Очакванията от проекта са стабилна теоретична и практическа подготовка, осигурена с активно участие на бизнеса. Очаква се също така превръщане на професионалното образование във водещо в системата на средното образование, което да осигури на бизнеса добре обучени средни кадри с практически опит, така липсващи на развиващата ни се икономика.

 

1 3 210618

 

Още новини