Начало Новини Актуално Обсъжда се вариант каймата Стара планина да бъде само от прясно месо

Обсъжда се вариант каймата Стара планина да бъде само от прясно месо

Актуално
Стара Загора

Каймата по стандарта Стара планина да бъде само от прясно месо е новият обсъждан вариант, обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след среща с ръководствата на животновъдните организации при премиера Бойко Борисов. Според министъра по този начин ще бъде стимулирано българското животновъдство. Министърът категорично е против допускането на соя в стандарта Стара планина.

Върнат е лицензът за производство на фирмата Сами М, допълни той. Останалите три фирми, чийто проби бяха позитивни за соя, не са я вложили умишлено, но формално стандартът е нарушен. От ДВСК ще направят предложение, какви да бъдат паричните санкции за тях, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.
С Националното сдружение на общините в България ще се обсъди възможността пасища и мери да се предоставят с предимство на животновъдите. В момента те се раздавали по-скоро на хора, които нямат животни, каза министърът след срещата.
Според него ще се търсят резерви, за да няма намаление на субсидията за глава животно за 2011 година и тя да остане на нивото от тази година. За първи път ще има държавна помощ за сектор Биволовъдство в размер на 1.2 млн. лева, подчерта министърът на срещата.

Още новини