Начало Новини Актуално Обручище се вдига на протест

Обручище се вдига на протест

Актуално

Ако до 15 април не се предприемат никакви мерки, за да бъдат предотвратени наводненията в Обручище, ще свикам цялото село и заедно с местния Инициативен комитет ще вземем решение дали да започнем протестни действия, това съобщи кметът на селото Илия Марков. Поводът за разговора ни с него бе поредната водна блокада, под която остана вчера местността в резултат на падналите валежи.

"Не знам вече за кой пореден път селото остава под вода. Още от сутринта при мен идват пострадали. Проблемът ни се точи с години и за всички е ясно, че той не е от вчера. Празни обещания продължават да се дават, а повече от шест години никой нищо не прави. Засега единственото, на което се надяваме, е дъждът да спре, но ако това не стане, ще търсим съдействие от спасителните екипи на "Гражданска защита", информира още Марков. От думите му стана ясно, че причината за наводненията е липсата на отводнителен канал, който да събира дъждовната вода, непочистеното корито на река Соколица и високите подпочвени води.

Съвсем скоро областният управител на Стара Загора Йордан Николов посети Обручище. По време на визитата си бе представен и вече готовият проект за почистване на реката, чиято разработка беше финансирана от американския инвеститор в ТЕЦ 1 - AES. За съжаление обаче финанси все още няма. Според Марков тези, които трябва да платят, са намиращите се в близост до селото предприятия. Той е на мнение, че точно те са основните замърсители на реката. Преди броени дни кметът и група местни жители са направили обход по течението на Соколица. Впечатленията, с които са останали те, са, че има повече от метър и половина пепелина и други отпадъци, пише вестник Старозагорски новини.
Това не е единственият проблем на селото. Пред медията ни Марков сподели още, че и до днес Областно пътно управление не е почистило водостоците. Не е направена и оценка на нанесените щети от последното наводнение. Повечето къщи вече са започнали да се рушат, а мазилките на сградите отдавна се ронят, допълни Марков. Кметът е на мнение, че единственото, което може би ще доведе до някакъв резултат, са протестни действия. Чрез тях хората щели да покажат, че не може да се постъпва така с тях и че те също имат право на нормален живот.

Още новини