Начало Новини Актуално Обручище ще стачкува

Обручище ще стачкува

Актуално

До няколко дни жителите на Обручище ще започнат стачни действия, съобщи за "Старозагорски новини" кметът на селото Илия Марков. Той бе категоричен, че не може повече да се чака и че местните хора искат незабавно почистване на реките Соколица и Кумрия и построяването на отводнителен канал за дъждовната вода.

Това според него е и единственият начин да се предотвратят непрекъснатите наводнения, станали вече традиция за Обручище, пише вестник Старозагорски новини.
Решението е взето веднага след състоялата се на 26 май вечерта среща с директорите на промишлените предприятия в района. Досега само ТЕЦ "Енел Марица-изток 3" са дали обещание, че ще финансират една трета от изготвения проект за почистване на коритото на река Соколица. Въпреки това Марков коментира, че това няма да помогне. Пред медията ни той заяви, че в понеделник или вторник се организира среща с инициативния комитет на селото и ще стане ясно кога ще започнат протестите. Вече са изпратени официалните писма за разрешение от Община Гълъбово за започване на стачни действия. По предварителни данни хората от селото вероятно ще затворят движението на автомобили до промишлените предприятия.
Припомняме, че недоволството на Обручище идва от постоянните наводнения през последните пет години. Заради непочистеното корито на река Соколица и липсата на отводнителен канал при всеки паднал дъжд домовете на по-голяма част от селото се пълнят с вода.

Още новини