Начало Новини Актуално Обручище пак е наводнено. Вече има проект за почистване на река Соколица, но пари за реализацията му няма

Обручище пак е наводнено. Вече има проект за почистване на река Соколица, но пари за реализацията му няма

Актуално

Заради непочистеното корито на река Соколица, топящите се снегове и високите подпочвени води наводненията в Обручище продължават, жалват се хората. Почти няма къща в селото със сухи приземни етажи, заяви кметът Илия Марков.

От няколко дни Гражданска защита изпомпвала водата, но тя продължава да се събира и тече. Принос за бедствието, което продължавало вече пет години, имали пепелината и технологичните отпадъци от ТЕЦ-овете и мините, от които буквално е затлачено речното корито. Последните проучвания, свързани с проекта за почистването на Соколица, показвали, че на места наносите достигат до 1.5 - 2 метра.
Във вторник проектът за почистване на река Соколица, който е на стойност 100 000 лева и е дарение от "Ей И Ес Гълъбово" беше предоставен от зам.-областният управител Димитър Драчев лично на временно изпълняващия длъжността кмет на Община Гълъбово Пламен Бараков. Сега предстои местната власт да намери пари за реализацията му. Според областния управител Йордан Николов Общината би могла да потърси финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие" и по-конкретно по операция 4.1. Тя подкрепя дейности, насочени към изграждането на дребномащабна инфраструктура за предотвратяване на наводнения и свлачища и почистване на речни корита. Лошата новина е, че тази програма ще бъде отворена за кандидатстване едва през септември 2010 г.
Не можем да чакаме до септември, пък и не се знае какъв ще бъде крайният резултат от това кандидатстване, коментира Илия Марков. Трябва да се действа веднага, защото докато програмата тръгне, къщите ни могат да паднат, опасява се той. И допълни, че все още не са описани щетите от наводненията през тази година и че на хората вече им е омръзнало от комисии и обещания. Марков заяви, че недоволството сред жителите на Обручище расте и може да се стигне до протести и блокиране на движението по пътищата, пише вестник Старозагорски новини..
Във вторник кметът е имал среща с представители на близките топлоцентрали и на мините и се е наложило, както сам призна, да повиши тон. Дебатите са били около почистването на Соколица, но освен ТЕЦ "Енел Марица-изток 3", които обещали да поемат една трета от разходите, никой от останалите не заявил желание да даде пари. Впрочем, все още нямало и яснота колко ще струва почистването на седемкилометровото трасе на речното корито.
Припомняме, че преди няколко месеца от "Ей И Ес Гълъбово" изявиха желание да дарят проект за почистването на Соколица, но поради обтегнатите отношения с американския инвеститор от Община Гълъбово отказаха да приемат подаръка. Така на 5 март договорът за дарение беше подписан от областния управител и той стана гарант за неговото изпълнение. Документацията, която беше връчена от управителя на "Ей И Ес Гълъбово" инж. Светослав Николов, включва геодезическо заснемане на реката, съставяне на цифров модел, изготвяне на хидроложко проучване и хидравлични изчисления на обследвания участък. Още в началото на март обаче управителят каза, че на този етап едва ли ще могат да отделят допълнителни средства за реализирането на проекта, тъй като на практика централата се изгражда и до момента не е реализирана печалба.

Още новини