Начало Новини Актуално Обручище - без вода, Гълъбово - на режим

Обручище - без вода, Гълъбово - на режим

Актуално

Гълъбовското село Обручище се оказа в уникална ситуация. След наводненията, от 8 дни безводие мъчи селото. Нямаме вода, нито за пиене, нито за миене, повече от седмица. В жегите вече не се издържа, алармираха вчера жители на Обручище. Те се обърнаха към медията ни с молба да изясним каква е причината.

Кметът на селото Илия Марков уточни, че около 100 къщи имат по няколко часа вода, а останалите 500 къщи във високата част са на сух режим от 8 дни. Посевите в дворовете вече изсъхнаха, а за битови нужди хората ползват вода от кладенци, чието качество е съмнително. Имаме млади семейства с деца, които са се видели в чудо. Никой не ни уведоми за безводието, коментира Марков.

Режим през изминалите дни е имало и в Гълъбово. Там водата се спирала в 16 часа и се пускала около 8 сутринта, но поне са били увeдомени от разлепените обяви из града, пише вестник Старозагорски новини.
Журналистическата ни проверка, извършена през вчерашния ден, установи, че проблемът не е във ВиК - Стара Загора. От дружеството обясниха, че районът на Гълъбово се захранва от водоизточник край Твърдица (Сливенско). От 7-8 дни обаче водоизточникът бил спрян заради превключването към нов тръбопровод, изграден от строителя на ЛОТ 2 на автомагистрала Тракия (според изискванията на проекта), тоест фирма PSI. От ВиК - Стара Загора, са се опитали да решат проблема с безводието в Гълъбовско чрез използването на техен водопровод, захранван от Горно Ботево, но необходимото количество вода не достигало (при нормален дебит на вода от 110 литра в секунда, подаването било около 55 литра в секунда).

Изпълнителният директор на PSI Димитър Атанасов съобщи, че превключването и тестването на новите съоръжения (сиреч водопровода) са приключили на 24 юни и от вчера - 25 юни, в 11.30 часа налягането на водата е в актуалните граници. Тоест, животворната течност всеки момент трябваше да потече към Обручище. До редакционното приключване на броя обаче кметът на селото не потвърди охлаждащата страстите новина.
На въпрос на медията ни, дали е имало дефекти по изградения нов водопровод, дело на подизпълнители, станали най-вероятно причина за безводието, и защо селото не е било информирано за извършваните манипулации, изп.директор на PSI ни посъветва да отправим питането си към Агенция Пътна ифраструктура.

Още новини