Начало Новини Актуално Образувано е досъдебно производство за обществена поръчка с европейски средства в Стара Загора

Образувано е досъдебно производство за обществена поръчка с европейски средства в Стара Загора

Актуално

По случая с обществената поръчка за избор на изпълнител за Реконструкция и обновяване на учебни заведения на територията на Община Стара Загора по проект, финансиран по Оперативна програма Регионално развитие на ЕС, е образувано досъдебно производство. Това съобщи Марин Божков, председател на асоциация Електронно управление, която участва в общественото наблюдение на поръчката, възложено от Регионалната камара на строителите в Стара Загора.

Ръководството на общината не може да предостави за мониторинга изисканата документация, тъй като тя е дадена за целите на разследването. Общественото наблюдение ще насочи своите усилия към спасяването на проекта, който е на стойност близо 6 млн. лв., за да бъдат вложени парите по предназначение за децата на Стара Загора, каза още Божков.
Трябва да се обсъдят възможности за корекция на условията на поръчката в максимално кратки срокове, защото до края на март трябва да бъде подписан договора с изпълнителя, в противен случай, парите ще бъдат загубени.
Божков заяви още, че по линия на парламентарното наблюдение, ангажирано със случая, ще се търси съдействие затова и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
До 2 седмици се очаква общественото наблюдение да излезе с доклад, който ще бъде изпратен до МВР, МРРБ, община Стара Загора и до медиите.
В началото на януари Марин Божков обяви, че в хода на мониторинга е констатиран конфликт на интереси и връзка между председателя на комисията по избор на изпълнител по обществена поръчка и класирания на първо място.
Консорциум Загоратранс е избран за изпълнител на поръчка Реконструкция и обновяване на учебни заведения на територията на Община Стара Загора.
Марин Божков обяви, че зам.-кметът на община Стара Загора Мария Динева, която е председател на тръжната комисия, е във фактическо съжителство с лице, което има трайна бизнес обвързаност със спечелил търга. В консорциумът-победител Загорастрой влизат фирмите Стубел М - Стара Загора със собственик Михаил Михайлов, и Монолит - Хасково. Тя е собственост на бившия депутат от Български народен съюз Иван Стаматов, чийто колега по парламентарна банка е старозагорският екснароден избраник - земеделецът Евгений Жеков. На 23 септември 2008 г. двамата направиха първа копка на първата сграда от Бизнес-парк - Стара Загора. Финансовата криза, обаче, остави само на идея 8-етажния луксозен комплекс.
Мария Динева не е декларирала тези обстоятелства, няма реакция и от страна на кмета на общината проф. Светлин Танчев, коментира още Божков.
На пресконференцията на 29 януари в Стара Загора той заяви още, че в Стара Загора ще стартира пилотен проект за мащабно обществено наблюдение на обществени поръчки в цялата област. За пратноьри са поканени всички бизнес структури.

 

Още новини