Начало Новини Актуално Образуваха досъдебно производство за обгазяването на 5 юли

Образуваха досъдебно производство за обгазяването на 5 юли

Актуално

Районна прокуратура - Стара Загора, образува досъдебно производство във връзка със засеченото на 5 юли обгазяване над военния полигон "Змейово". Съобщението гласи, че се извършват интензивни следствени действия, с оглед изясняване на фактическата обстановка по случая.

Седмица след образуването на досъдебното производство срещу неизвестен извършител "Старозагорски новини" потърси отговор какво е направено досега. От пресцентъра на прокуратурата отговориха, че най-съществената информация, която може да се загуби във времето, е събрана още същия ден. В момента се извършвали разпити на свидетели и се назначавали експертизи.
Припомняме, че сигналът беше подаден от уважаван лекар, живеещ в Змейово. Около 6 часа сутринта на 5 юли той видял ясно изразена белезникава мъгла, започваща над полигон "Змейово" и приближаваща до жп моста в посока Стара Загора. Във въздуха се усещала задушлива миризма. Лекарят е категоричен, че това не е природно явление. Той твърди, че от ноември 2008 г. насам това е четвъртото обгазяване на района, което е наблюдавал лично, и предостави видеозапис, направен с мобилния му телефон сутринта на 5 юли. Констатациите на медика се потвърждават и от юристка, живееща в Ново село, която е видяла мъглявина към 5.30 часа между Ново село и Остра могила и е усетила задушлива миризма. Тя също е категорична, че не става въпрос за природно явление .
Същия ден станцията на РИОСВ - Стара Загора, дислоцирана в с. Остра могила (селото е на няколко километра от полигон "Змейово"), отчете две наднормени стойности в 7 и в 8 часа на азотен диоксид - съответно от 234.918 и 233.631 микрограма на кубичен метър. По-късно следобед от държавната екоинспекция обявиха, че тези данни са девалидизирани, тъй като ставало въпрос за грешки в измерването. Впрочем подобни обяснения не са рядкост.
"Старозагорски новини" и гражданите си свършиха работата, след като дадоха гласност на поредното обгазяване още на следващия ден. От тук нататък думата има прокуратурата, а ние се надяваме случаят да не потъне в безкрая на времето, както се е случвало с много от проверките във връзка с обгазяванията на Стара Загора и региона.

Още новини