Начало Новини Актуално Обръчът от фирмите с апетитните военни имоти в Стара Загора обримчил и Центъра за социални услуги

Обръчът от фирмите с апетитните военни имоти в Стара Загора обримчил и Центъра за социални услуги

Актуално

Само три са били фирмите, които са участвали в конкурса по обществената поръчка за реконструкция и преустройство на бившата Работническа поликлиника в Център за социални услуги в Стара Загора, заради който падна имунитетът на бившата социална министърка Емилия Масларова.

Съдебните регистрации на трите форми показват взаимна връзка, а две от тях са преки участници в предизборните заменки и продажби на най-апетитните военни имоти в центъра на Стара Загора.
На 5 август 2008 г., за реконструкцията и преустройството на бившата Работническа поликлиника в Център за социални услуги (имотът на МТСП в Стара Загора) не е бил обявен търг, а "договаряне с обявление", и то в изключително кратки срокове - десет дни, припомня вестник Старозагорски новини.
Според данните от доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, заявления за участие в процедурата са подали ГД "Стара Загора 2007" (впоследствие регистрирано като ООД), "Кънстръкшън Енд Рипеър" ЕООД - Стара Загора, и "Рувекс" АД - София. И трити фирми са подали офертите си в един и същи ден - 03.12.2007 г. При извършената им проверка финансовите инспектори са установили, че ГД "Стара Загора 2007" е предложила цена от 18 806 601.76 лв. и срок за изпълнение на обекта - 18 месеца, "Кънстръкшън Енд Рипеър" ЕООД - 19 990 130 лв. и срок на изпълнение - 22 м., а "Рувекс" АД - 21 433 960 лв. и срок на изпълнение - 24 м. На 04.12.2007 г. за победител е обявена ГД "Стара Загора 2007" и точно за 14 дни е сключен договорът за поръчката на стойност 18 806 601 лв.
Справката в търговския регистър показва, че собственици на "Стара Загора 2007" ООД са фирмите "Конкордия" с 99.20% дялове, "Байер-Н", "Инекс монтажи", и "Мела". Управител на "Стара Загора 2007" ООД е Михаил Методиев. Той е едноличен собственик на "Конкордия" ЕООД и "ДБМ Трейд" ЕООД. И двете фирми са сред участничките в заменките и продажбите на военни имоти в центъра на Стара Загора, реализирани преди изборите през 2005 и 2009 г. (за които подробно информира "Старозагорски новини" през октомври т.г.).
"Кънстръкшън Енд Рипеър" ЕООД пък е наследник на бившата "ЛЕНА" ЕООД, собственост на Елена Римпопова, която пък е съдружничка на бившия служител на ДС и настоящ бизнесмен Венцислав Драганов в "ТЕМА" ООД.
Третата фирма, участвала в процедурата за реконструкцията и преустройството на имота на МТСП в Стара Загора - "Рувекс" АД, се представлява от 6 души. Сред тях фигурира името на Борис Венциславов Славчев, който се явява съдружник в "Инекс монтажи" ООД, която е в структурата на "Стара Загора 2007" ООД... Тоест всички са навързани като свински черва, които ако се разпънат, образуват обръч, обримчил две министерства - МО и МТСП.
Днес сделките и ремонтите са обект на разследване на две прокуратури - Софийска градска прокуратура за имота на МТСП и Военно-окръжна прокуратура - Пловдив, за имотите на МО. Не е изключено в хода на разследването двете дела да се съберат в едно и на подсъдимата скамейка компания да си правят не един, а няколко бивши министри и един бивш полицай.

Още новини