Начало Новини Актуално Обръчът Масларова набъбва. Прокуратурата подхваща скандални сделки на дружества, близки до бивния социален министър

Обръчът Масларова набъбва. Прокуратурата подхваща скандални сделки на дружества, близки до бивния социален министър

Актуално

Фирми, близки до Емилия Масларова,  са станали собственици на един куп военни магазини, сграда и почивна станция в централните части на Стара Загора и Царево. Част от имотите са придобити след заменки срещу панелки. Останалите са купени от държавата по цени в пъти под пазарните според брокери, показва проверка в Имотния регистър.

Сделките са станали по време на управлението на БСП. Заради участието в дружествата на хора, свързвани с бившата социална министърка, фирмите купувачи станаха известни като „Обръча на Масларова".
„В тях четири години е бил и хлябът, и но±ът. Нормално е да са рязали както си искат парчетата от баницата. Напълно ги разбират.. Няма човек, който да не иска да забогатее за нула време", вдига рамене новият областен управител на Стара Загора Йордан Николов, по чиято инициатива тече проверка на всички продаж-
би и заменки, разписани от предшественика му.
Според Николов документите по част от сделките за бившите военни имоти вече се проверяват и от Военноокръжна прокуратура Пловдив, пише вестник 168 часа.
До редакционното приключване на броя на вестника бившата социална министърка не беше открита за коментар относно сделките с държавата на сочените за близки до нея фирми.
Първенец сред фирмите от обръча е ивайловградската фирма „Тема" ООД. Според ДАКСИ управител на дружеството е Елена Римпопова. Тя е и бивш собственик на фирма „Лена" ЕООД, когато управител там беше съпругът на Емилия Масларова Антон. Връзката с Масларова е видна и от имената на собствениците на „Тема".
Половината дялове в нея държи Тодор Римпопов, който според публикации в медиите е бил адвокат на Антон Масларов. Съдружник във фирмата е бил и Венцислав Драганов, спряган за едно от най-доверените лица на бившия социален министър. Чрез фирмата си „Армира" ЕООД Драганов е собственик и на хотел „Армира" в курорта Старозагорски минерални бани. Изисканият СПА център е едно от любимите места за отмора през уикендите на бившата социална министърка.
Стартът на сделките на „Тема" съвпада с началото на управлението на тройната коалиция. На 8 юни 2005 г. близката до Масларова фирма разменя три свои панелни апартамента в крайни квартали на Казанлък. Срещу тях дружеството получава от областния управител два магазина на централната ул. „Св. княз Борис" в Стара Загора. Имотите са бивши интендантски магазини към Министерството на отбраната и са с площ по 34 кв. м и 35,5 кв. м с избено помещение от 20 кв. м.
Както си му е редът, преди заменката е извършена оценка на имотите. Според експертизата на вещото лице панелките в Казанлък струват общо 104 200 лв., а магазините общо 100 300 лв., сочат документите на Областната управа. Прости сметки показват, че вместо да ги продадат на търг и да вземат минимум 1500 евро за кв. м, колкото е била пазарната им стойност тогава, военните са разменили магазините при цена 741 евро за кв. м.
Схемата се повтаря месец по-късно. На 26 юли срещу други свои панелки в Казанлък и Стара Загора, оценени на 170 800 лв., фирмата става собственик на още два магазина на същата улица. Площта на помещенията е 88,50 и 94,8 кв. м и по документи те струват 165 хил. лв. Впоследствие единият е отдаден под наем срещу 2500 евро на месец.
В същия ден дружеството прави още една сделка с областната управа. Според документите „Тема" придобива и други два магазина с площ 59,4 и 235,9 кв. м на централния бул. „Методи Кусев", оценени на 182 600 лв.. Срещу тях дружеството предоставя на държавата нова партида панелки за 187 440 лв. Освен в Стара Загора след търг дружеството си е напазарувало изгодно от военните и магазин в Царево
Сделката е извършена броени дни преди края на мандата на предишното правителство. Срещу 155,100 лв. областният управител на Бургас продава на фирма „Тема" търговско помещение с площ по документи 123 квадрата. Апетитният имот се намира на ул. „Пенека" 4 в идеалния център на курортното градче. Изчисленията показват, че докато в агенциите за недвижими имоти цените на търговските площи в центъра на Царево надминават 1200 евро за квадрат, то близката до Масларова фирма е платила в пъти под пазарната цена.
Сделки тип кон за кокошка е направила и бившата фирма на управителката на „Тема"   Елена   Римпопова „Лена" ЕООД. Дружеството придоби скандална слава след като през 2006 г. гръмна скандал заради спечелените от него обществени поръчки за близо 5 млн. лева в Стара Загора и региона. По това време фирмата се ръководеше от съпруга на Емилия Масларова Антон. Впоследствие „Лена" си смени името на „Канстръкшан енд рипеър", а Антон Масларов излезе от управлението му.
Оказва се, че освен обществени поръчки фирмата е успяла да се уреди на изгодна цена и с държавни имоти в центъра на Стара Загора. И тук сделките стартират, след като на власт идва правителството на БСП. Така на 29.07.2005 г. фирма „Лена" става собственик на сграда с площ от 238,4 кв. м на броени метри от главната улица на Стара Загора. В замяна дружеството, на което е бил управител Антон Масларов, също дава на държавата свои апартаменти в Казанлък.
Седмици преди парламентарните избори 2009 г. прекръстената на „Канстръкшан енд рипеър" фирма „Лена" прави нова сделка с държавен имот. Срещу 181 840 лв. става собственик на магазин със застроена площ от 42 кв.м. на улица „Свети княз Борис" 110 в Стара Загора. Изчисления показват, че платената цена от 1669 евро на кв. м е около два пъти по-ниска от трите хиляди евро за квадрат, за колкото се продават от агенциите за недвижими имоти магазините в центъра на Стара Загора.
С държавни имоти на суперизгодни цени са се сдобили и още две фирми сочени за част от т. нар. „Обръч Масларова" - „ДБМ трейд" и „Конкордия". Към днешна дата собственик и на двете е бизнесменът Михаил Методиев. Чрез втората Методиев контролира и„Стара Загора 2007". Фирмата стана известна със скандалния договор за строителство на комплекс за социални услуги в Стара Загора, сключен със социалното министерство. За довършителните работи на комплекса дружеството е получило близо 19 млн. лв. или по 2470 лв. за кв. м. Заради скандално високата цена прокуратурата вече е образувала следствено дело за длъжностно престъпление срещу неизвестни извършители по чл. 282 от НК. Според информация от държавното обвинение, след като са готови финансово-счетоводните и строителни експертизи, ще бъде поискан и имунитетът на бившата социална министърка Емилия Масларова.
Няколко години преди да спечели апетитния договор фирма „Конкордия" също заменя свои апартаменти в Казанлък и Стара Загора. По това време неин собственик още не е станал Михаил Методиев. Срещу тях на 17 август 2005 г. дружеството получава два магазина от 110,6 кв. м и 74 кв. м на бул.„Цар Симеон Велики" 53 в Стара Загора.
Четири години по-късно следва нова сделка. Срещу 259 000 лв. областният управител на Стара Загора продава на близката до Масларова „Конкордия" ЕООД военен магазин от 151,5 кв. м на централния булевард „Методи Кусев". Платената цена от 863 евро за квадрат също е многократно по-ниска от пазарната.
Броени дни преди сделката със свой магазин в центъра на Стара Загора се сдобива и другата фирма на бизнесмена Богомил Методиев. Срещу 251 хиляди лева „ДБМ трейд" получава от държавата търговски обект с площ 141 кв. м в топцентъра на Стара Загора. Цената от 899 евро за квадрат отново е далече от пазарната, която по това време гони 3 хиляди за кв. м, категорични са брокери.

И Гущеров намазал
СДЕЛКА с държавата е направил и бившият соцдепутат и доскоро член на Висшия съвет на БСП Добромир Гущеров, сочат документите в Имотния регистър.
Чрез една от фирмите си „Пиринска консултантска компания" Гущеров е заменил свой апартамент в Стара Загора. Срещу него соцдепутатът е станал собственик на разположената до връх Бузлуджа хижа „Моши". Двуетажната хижа, чиято разгъната площ от близо 300 кв. м е оценена за 99 хил. лв. Жилището от 75 кв. м, което предлага в замяна Гущеров, е за 84 хил. лв., твърдят от областната управа. За да не ощети държавата, бизнесменът щедро доплаща разликата в оценките и на 10 септември 2007 г. сделката е благословена от тогавашния областен управител.
Две години след сделката имотът е луксозно ремонтиран и е недостъпен за външни посетители, показа проверка на „168 часа". Според хора от съседните бази достъп до луксозната хижа има единствено бившият червен депутат и „големците", които му идват на гости. „Ако някой от сегашните управляващи е готов да ми възстанови парите, които съм дал за ремонта на онова, което преди 3 години бе останало от т. нар. хижа „Моши", съм готов веднага да я върна!", коментира извършената през август 2007 г. замяна бившият депутат от БСП Добромир Гущеров.
Според него оценката на хижата е била завишена трикратно само защото той е проявил готовност да я вземе и ремонтира.

Проверяват я и за „Красива България"
СОЦИАЛНИЯТ министър от кабинета „Станишев" Емилия Масларова ще бъде дадена на прокурор и заради липса на големи суми по проекта „Красива България", обяви преди дни наследникът й Тотю Младенов.
По думите му вътрешният одит, назначен от него, е показал дефицит в размер на 7,4 млн. лв. Проверяващите са констатирали, че бившият управител на „Красива България" Станимир Колев се е разпореждал със средствата без ефективен контрол, коментира социалният шеф. В голяма част от случаите решенията за финансиране на проекти са вземани неприсъствено, което е довело до еднолични решения кои проекти да се финансират и кои не. По думите на Младенов това е правено умишлено в последните месеци на управлението на предишното правителство.
Като пример за немотивирано харчене по този проект той даде изразходваните 400 000 лв. за реклама, финансирани са също така обекти, които са неизползваеми или имат незначителен социален ефект. Преобладаващата част от разходите са на завишени цени над пазарните и липсват документи за доставени стоки и услуги.

Още новини