Начало Новини Актуално Обмисля се въвеждане на извънградска тарифа за такситата

Обмисля се въвеждане на извънградска тарифа за такситата

Актуално
Такси

Когато превозват пътници в различни населени места, таксиметровите апарати ще работят на извънградска тарифа. Това е едно от измененията, което се съдържа в проекта за промяна на наредбата за таксиметров превоз на пътници към Закона за автомобилните превози. Преди броени дни проектът беше публикуван за обществено обсъждане на страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

След преминаване на пътния знак, обозначаващ края на населеното място, водачът е длъжен да превключи ръчно таксиметровия апарат с фискална памет на другата тарифа, пише вестник Класа, цитиран от econ.bg.

Отдавна настоявахме да бъде въведена извънградска тарифа, защото таксиметровите шофьори искаха клиентите да им заплащат и обратния курс, който в масовия случай е празен, обясни Сава Комитов, председател на Асоциацията на таксиметровите синдикати. Според него от проектонаредбата не става ясно кой ще определя размера на тарифата. Това вероятно ще прави фирмата превозвач. Освен това максималните нива за превоз в градовете се гласуват от общинските съвети, но няма как това да се случи за тарифите, които засягат територията извън населените места. Не е ясно също и ще има ли горна граница за цените на извънградските превози, или те ще се определят свободно, смята Сава Комитов. Според него в публикувания проект за наредба ще трябва да се направят сериозни доуточнения.

Таксиметровите автомобили ще бъдат трайно боядисани в зелен цвят, когато превозното средство е хибридно или се задвижва изключително с електрически двигател предвижда още проектонаредбата. Целта е да се стимулира използването на екоавтомобили, които по-малко замърсяват средата. Според представители на бранша обаче само цветът не би могъл да повлияе на избора на потребителя. Тези автомобили са по-скъпи, освен това в момента няма и много възможности батериите им да се зареждат на бензиностанциите.

Необходима е цяла система от стимули, които да направят този вид транспорт атрактивен.
В наредбата се предлага също да бъде изрично определен и размерът на табелите с цените за превоз. На видимо отвън място вдясно на предното стъкло и в салона на арматурното табло, както и на стъклата на двете задни врати трябва да бъдат залепени стикери с размери 150 мм x 130 мм. Върху тях на бял фон с черни букви с височина не по-малка от 5 мм трябва да е вписано наименованието на превозвача, цените за един километър пробег по дневна, нощна и извънградска тарифа. Също там задължително ще се отбелязват цените за повикване, за първоначална такса и за престой, които не могат да надвишават цената за километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%.

Още новини