Начало Новини Актуално Обмисля се промяна в методиката за определяне на такса смет

Обмисля се промяна в методиката за определяне на такса смет

Актуално
такса смет промяна данъци

Обмисля се нова методика за определяне на таксата за битови отпадъци, която да повиши плащането от домакинствата и да намали тежестта за бизнеса. Промяната може да влезе в сила от 2012 година. Новината дойде след днешната дискусия по темата, проведена при омбудсмана на страната Константин Пенчев. Планира се таксата да се определя от количеството отпадък, като все още няма яснота какви параметри ще бъдат заложени в законa и каква част от приходите ще останат за общините.

Очаква се необходимите законодателни промени да влязат в парламента наесен заедно с пакета данъчни закони.

Промяната на методиката ще вдигне таксата за домакинствата, затова трябва да премине през сериозен обществен дебат, подчерта председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Ако ние преминем към плащане на таксата на база количество произведен от потребителя битов отпадък, това означава да се смени разпределението на тежестта, посочи Стоянова. И допълни, че сега фирмите поемали по-голяма тежест от населението, въпреки че то е основният производител на битов отпадък.

Между 300 и 3 000 лева на заето лице годишно плащат фирмите под формата на такса смет, като същевременно генерират минимални количества боклук. Новата методика трябва да е прозрачна и да е ясно кой за какво плаща, заяви омбудсманът Константин Пенчев. Той допълни, че когато един човек плаща нещо, най-важното е да знае защо го плаща и да има чувството, че не е нарушена справедливостта.

Работодатели от години настояват да се промени методиката за изчисление с аргумента, че сега не се отчита количеството генерирани отпадъци от фирмите, а се взема предвид данъчната оценка на съответния имот.

Още новини