Начало Новини Актуално Областният управител стана първи зам.-кмет на Живко Тодоров

Областният управител стана първи зам.-кмет на Живко Тодоров

Актуално

Йордан Николов, Иванка Сотирова и инж. Янчо Калоянов са новите заместник-кметове на Община Стара Загора през четиригодишния мандат. Кметът Живко Тодоров представи екипа си и буквално сюрпризира медиите.

Първи заместник-кмет е досегашният областен управител Йордан Николов с основен ресор Общинска собственост, стопанска политика и икономика. За него кметът се произнесе, че е човек с голям опит, контакти и позиции.

На мене вече ми беше гласувано доверие да бъда областен управител - каза Йордан Николов. - Как съм се справял досега, гражданите на областта ще оценят това, което съм направил. Бъдещата ми работа е голямо предизвикателство. Ще дам всичко от себе си, за да оправдая доверието. С г-н Тодоров от самото начало сме заедно и явно това го е провокирало да повярва в мен. Ще работим с колегите с убеждението да променим визията на Община Стара Загора.

Ресор Строителство, архитектура и градоустройство ще се ръководи от инж. Янчо Калоянов. Той е старозагорец, на 53 години. Завършил е през 1983 г. ВИАС със специалност Промишлено и гражданско строителство, профил конструкции. Работил е в СМК, а след промените - в частния сектор. Бил е един мандат председател на Камарата на строителите. Женен, с две деца. Съпругата му е строителен инженер. По информация на кмета, инж. Калоянов е експерт, практик, който познава процеса на строителството от всяка гледна точка.

Благодаря на г-н Тодоров за доверието. Мисля, че в направление строителство най-важната ни задача е да гарантираме прозрачност при обществените поръчки - сподели инж. Калоянов. - Трябва да увеличим приходите от еврофондовете и да не допускаме санкции, защото в периода на криза всеки лев е много ценен. Трябва да подобрим организацията, като се спазват законите и правилата.
Ресор Хуманитарни дейности ще се ръководи от г-жа Иванка Сотирова, досегашен директор на най-голямото училище в Старозагорска област - ГПЧЕ Ромен Ролан.
Мотивът ми да поканя г-жа Сотирова да бъде част от екипа ми е, че е с изключителен опит в областта на образованието, човек с авторитет, носител на редица национални и международни награди - каза г-н Тодоров. - Всеизвестен факт е, че гимназията е сред първите в страната, с реализирани много европейски и други проекти. Ресорът е тежък и затова ни трябва човек с опит и нейните качества.
Идвам от подредена къща, каквато е Гимназия Ромен Ролан, и се надявам и тук да работя така. Приех предложението, защото вярвам на настоящия кмет - каза г-жа Сотирова. - Бил е ученик на училището и познавам качествата му. Приемам длъжността, за да работя. Моето кредо е работа неуморно за благото на всички. Дай Боже да успеем.
Живко Тодоров буквално спази предизборното си обещание, че при избора на екип няма да залага на партиен принцип. От тримата зам.-кметове само Йордан Николов е член на ПП ГЕРБ.
Пред медиите кметът благодари на тримата си заместници за съгласието им да поемат заедно отговорността да реализират поставените високи цели - постигане на нова визия на Община Стара Загора.
На брифинга вчера стана ясно, че не е обсъждано кой ще бъде новият областен управител. До назначаването на такъв Йордан Николов ще съвместява и двете длъжности. Късно следобед вчера стана известно, че днес той ще депозира оставката си в Министерския съвет за освобождаването му от длъжността областен управител.
В отговор на журналистическо питане кметът съобщи, че финансовото състояние на Община Стара Загора е добро и няма да се правят корекции по бюджета. Целта е годината да завърши без дефицит.

Тодоров обяви, че предвижда структурни промени в Общината, съобразно законовите изисквания, но не и самоцелни съкращения на служители от общинската администрация. Всеки, който си върши работата добре, ще остане и в настоящия кметски мандат. Това се отнася на всички нива, каза Тодоров. Засега главният общински финансист Цанка Ганева ще продължи да управлява бюджета. Директорите на дирекции също ще продължат работата си, а за тези дирекции, на които няма титуляри, ще бъдат назначени нови чрез конкурс. Администратори, за които има данни, че са замесени в корупционни практики, ще бъдат освободени, категоричен беше вчера Тодоров. Общината ще бъде отворена и за назначаването на млади специалисти.

В близките дни ще бъде обявен конкурс за секретар на Общината, в чийто ресор традиционно са кметовете на населените места.

Още новини