Начало Новини Актуално Областният управител призова българските медии по света да популяризират неолитните жилища в Стара Загора

Областният управител призова българските медии по света да популяризират неолитните жилища в Стара Загора

Актуално

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов направи презентация на проекта Раждането на Европа-история и реалност, по време на Шестата световна среща на българските медии във Виена. Проектът се реализира съвместно с БТА за популяризиране на неолитните жилища в Стара Загора, като най-старите и с най-добре запазен инвентар, открити на Балканите и в Европа.

Идеята на Николов е да представи Старозагорска област като привлекателна дестинация за културен туризъм и да се привличат туристи от други държави.
Презентацията е била част от панела Българите извън България-ролята на медиите, с модератори Лили Маринкова и Иван Карчев. На представянето са присъствали министърът на културата Вежди Рашидов, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, Борислав Петранов- директор на Културен дом Витгенщайн, Даниела Горчева-гл. редактор на сп. Диалог - Холандия, Румен Георгиев, председател на Клуба на работодателя в Стара Загора, областният управител на Сливен Марин Кавръков и повече от 200 български журналисти от различни страни, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.
Йордан Николов е отправил апел към българските журналисти по цял свят да помогнат за популяризирането на неолитните жилища в Стара Загора. Темата е предизвикала голям интерес сред представители на медии от Лос Анжелис, Чикаго, Испания, Молдова, Украйна и Австрия. По думите на Николов повече от 30 различни медии са изразили желание да включат материали по темата в изданията си.
По-късно в Дом Витгенщайн във Виена министърът на културата Вежди Рашидов е открил изложба икони от експозицията на Сливенската художествена галерия. Там е била експонирана и фотоизложбата на Светлозар Недев със снимки от неолитните жилища и музейната експозиция, открита през 1979 г. в Стара Загора.

Виена

Виена

Още новини