Начало Новини Актуално Областният управител предприе мерки срещу разпространението на сектантска литература

Областният управител предприе мерки срещу разпространението на сектантска литература

Актуално

Кметовете на общини от област Стара Загора да уведомят директорите на библиотеки и читалища да отказват дарения с книги, посветени на сциентологията, на нейния основател Рон Хъбард, на науката Дианетика и други подобни. С такава молба областният управител се е обърнал към всички кметове, на чиито територии функционират просветни центрове.

Писмото му е във връзка със сигнал на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. Св. Кирил и Методий" - София, за провеждане на активна кампания от религиозната организация Сциентология (Църква на Сциентологията), за разпространение на сектантска литература и зачестили случаи на дарения на луксозни книжни издания в българските читалища, чрез които се пропагандират идеите на сциентологията.
В сигнала до областния управител се напомня, че на организацията Сциентология няколко пъти е отказвана регистрация в България по Закона за вероизповеданията, поради което тя действа като фондация и сдружение.
Йордан Николов очаква информация от кметовете на общини, след като извършат проверки в читалищата и библиотеките на тяхна територия. Обобщената информация ще бъде изпратена в Центъра за религиозни изследвания и консултации в София.

Още новини