Начало Новини Актуално Областният управител подкрепя създаването на електронна библиотека на Стара Загора

Областният управител подкрепя създаването на електронна библиотека на Стара Загора

Актуално
Електронна библиотека

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов и заместникът му Галина Стоянова приеха представители на библиотека Родина в Стара Загора в рамките на Националната библиотечна седмица, която се провежда в цялата страната. Директорът на библиотеката Слава Драганова обясни, че целта им е да засилят вниманието на държавната и местната власт към училищните библиотеки, съобщиха от пресцентъра на областна управа.

Надяваме се, в новия Закон за образованието училищните библиотекари да получат статут, равен с този на преподавателите, каза Драганова. Тя запозна домакините с идеята за създаването на електронна библиотека на Стара Загора и нуждата от помещение за лаборатория, и средства за закупуване на скенер.

Областният управител Йордан Николов предложи да бъде създаден инициативен комитет, който да събере необходимите за целта средства и обеща да подпомогне кампанията, според възможностите си.

Гостите връчиха обръщение с посланията на Българската библиотечно-информационна асоциация до държавните и местните законодателни и изпълнителни власти, както и Прокламацията в подкрепа на училищните библиотеки в България, подписана от председатели и президенти на международни библиотечни организации. Те подариха книгата на полк. Стефан Тошев Писма от войната (1885 - 1895),  чийто оригинал е библиографска рядкост, преиздадена от внука му д-р Стефан Тошев. Николов получи и Своден библиографски указател на издаваните и печатани в Стара Загора периодични издания, в периода 1882 – 1944 година, който от библиотеката считат за стъпка към цифровизацията на старозагорското писмено културно-историческо наследство.

До момента 403 записа от фонда на библиотека Родина са качени в Европейската дигитална библиотека Europeana.

Още новини