Начало Новини Актуално Областният управител: Подкомитет ще консултира справедливия преход в Стара Загора

Областният управител: Подкомитет ще консултира справедливия преход в Стара Загора

Актуално

Подкомитет за наблюдение ще консултира процеса по справедлив преход в Стара Загора. Това заяви областният управител на Стара Загора Ива Радева по време на третото събитие по европейския проект Преход на възможностите, организирано от Бранд Медия България, издател на медийните сайтове Economic.bg, ESGnews.bg и Kmeta.bg, и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора

Тя допълни, че екипът му все още не е обявен, но предстои скоро, а областната администрация ще бъде активен участник в този процес и местната власт също е съпричастна и активна.

За първи път България е част от контрола, наблюдението и решението затова как да бъдат разпределяни тези средства. На местно ниво това ще бъде консултирано чрез създаване на подкомитет за наблюдение, обясни Радева.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева допълни, че трите подкомитета, които ще бъдат финансирани за въглищните региони Кюстендил, Перник и Стара Загора ще включват представители на академичния сектор, работодатели, синдикати и др. 

По думите на Ива Радева област Стара Загора е най-уязвимият и засегнат от т.нар. преход към неутрална по отношение на климата икономика, защото съществена част на икономическите показатели се дължат именно на въглищната енергетика. 

Тя приветства инициативата, която има за цел да представи какво представляват европроектите и какви са възможностите за финансирането по европейските фондове.

Това, което някои считат за негатив и дори катастрофа, някои го виждаме като предизвикателство и нови възможности, а и предимство за региона. Нашата работа е да накараме все повече хора да мислят по този начин.

Област Стара Загора предвид стратегическото си местоположение, добра пътна инфраструктура, развита индустрия и то не само в енергетиката, култура, минерални извори, туризъм, земеделие има много потенциал за развитие, каза още тя. 

Областният управител се похвали, че градът е попаднал в престижна класация на Financial Times в категории за европейски градове и региони на бъдещето.

Сега трябва да затвърдим и развием това представяне и ние имаме всички предпоставки за това.

С изпълнението на Териториалните планове за развитие се очаква да бъдат привлечени и усвоени около 1.6 млрд. лв. – това е част от Кохезионния фонд и с него ще се финансират познатите ни вече програми и политики за сближаване. 

Призовавам да разглеждаме този преход като преход на възможностите, категорична бе Радева.

Източник: economic.bg

Още новини