Начало Новини Актуално Областният управител на Стара Загора съдейства за пускането в срок на ТЕЦ AES Гълъбово

Областният управител на Стара Загора съдейства за пускането в срок на ТЕЦ AES Гълъбово

Актуално

С посредничеството на областния управител на Стара Загора Йордан Николов беше направена решителна стъпка в усилията на американската компания AES и Националната електрическа компания да бъдат спазени сроковете за изграждането на постоянен електропровод, който да свърже новостроящата се топлоелектрическа централа ТЕЦ AES Гълъбово с електропреносната мрежа на страната, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

Областният управител на Стара Загора съдейства за пускането в срок на ТЕЦ AES Гълъбово

Работна група с представители на НЕК, AES, областна администрация и община Гълъбово трябва до края на следващата седмица да изчисти административните и правни пречки стъпка по стъпка, за да бъде спазен срока до средата на октомври, за постоянното включване на топлоцентралата в енергийната система на страната. Това беше решено на проведеното на 16 юни 2010 г. съвещание с посредничеството и домакинството на областния управител Йордан Николов между изпълнителния директор на Националната електрическа компания Красимир Първанов, началника на Дирекцията за национален строителен надзор Иван Симидчиев, мениджърите на AES Питър Литгоу и Рой Рийд, временно изпълняващия длъжността кмет на община Гълъбово Пламен Бараков, юриста на общината Александър Желязков и др.
Имам уверението, че правителството подкрепя и разбира напълно значимостта на този проект за региона, затова съм доволен, че всички страни днес потвърдиха решимостта си технологичните срокове да бъдат спазени, каза в края на срещата Питър Литгоу.
Областният управител на Стара Загора съдейства за пускането в срок на ТЕЦ AES ГълъбовоОбщина Гълъбово води дела за размера на обезщетението, заради  съоръженията, които трябва да се изградят на нейна територия. Припомняме, че общината поиска 27 млн. лева за учредяване на сервитут върху общинска земя. Това блокира издаването на строителни книжа от страна на НЕК за изграждането на присъединителните съоръжения. Днес от компанията потвърдиха решимостта си да заплатят дължимото за учредяване на сервитут върху общинска земя по пазарни цени, което те оценяват на около 170 хиляди лева.
Мениджърът на AES – България Питър Литгоу призна след края на срещата, че без конструктивното съдействие на областния управител, нямаше да бъде постигнат напредък в зациклилите с месеци в административни и правни спорове отношения, между община Гълъбово и НЕК.

 

Още новини