Начало Новини Актуално Областният управител на Стара Загора номинира ученици за наградата Добрият самарянин

Областният управител на Стара Загора номинира ученици за наградата Добрият самарянин

Актуално
Добрият самарянин

Елвира Лазарова, Яница Лазарова, Христо Койчев и Николай Митков са ученици в ПГОХ Райна Княгиня в Стара Загора. В навечерието на най-светлия християнски празник - Великден, те са се включили в дарителска кампания под наслов Помогни на самотен човек. Организирали са поздравителен концерт за възрастни хора от Клуба на пенсионерите на ул. Граф Игнатиев 41.

Самите те са пели, рецитирали и са подарили на 11 пенсионери торби с хранителни продукти, а останалите 50-60 човека са почерпили със сладкиши и безалкохолни напитки. Учениците са се включили и в благотворителната кампания на гимназията  за децата от дома в с.Петрово, като са ги дарили с лакомства и предмети за свободните им занимания, съобщиха от сдружение Самаряни.

Защо тази група млади хора заслужава да получи наградата Добрият самарянин?
Елвира, Яница, Христо и Николай  са сътворили едно незабравимо добро за тези самотни хора. Помощта, която са оказали, има и особена морална стойност в днешните времена. В сърцата си те носят добрина и хуманност. Както знаем малките неща, направени от сърце, раждат велики неща. А какво по-човешко от това, да помогнеш на самотен човек.

Номинацията е направена от областния управител на Стара Загора Йордан Николов.

Сдружение Самаряни, заедно със своите партньори представи инициатива, свързана с популяризиране на самарянските благодетели – милосърдие и добротворство. Идеята за инициативата Имам приятел – добър самарянин съвпада със 112 годишнина от историческата дата на създаването на Старозагорско благотворително дружество Добрий Самарянинъ.

Визията на инициативата Имам приятел – добър самарянин е да спомогне за приемствеността и утвърждаването на богатото културно-историческо и духовно наследство от дейността на самарянските дружества работили на територията на регион Стара Загора, което да бъде интерпретирано в съвременното общество, чрез исторически документи, средствата на изкуството и широкото обществено партньорство, като дългосрочен обществен проект (до 3 години), който да бъде развит в няколко ключови етапи, съобщиха от пресцентъра на сдружението.

Етап 1 (2011 г.) – Учредяване на годишна награда Добър Самарянин, под мотото Търси се – добрият самаряни!, чрез обществен конкурс, който ще издирва добрите истории на хора помогнали на други хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда – отделни личности или общности на територията на област Стара Загора.

Етап 2 (2012 г.) – Изграждане на монумент на статуетката Добрият Самарянин в град Стара Загора. Концепцията на монумента е да има и елементи, позволяващи на гражданите свободно да пускат в писма с описани съвременни истории за добри самаряни, както и символично да даряват средства в подкрепа на местна обществена кауза.

Етап 3 (2013 г.) – Развитие на инициативата Имам приятел – добър самарянин в Община – приятел на добрите самаряни в съседни населени места – общини от регион Стара Загора.

Призът ще се връчи на годишнината на Сдружение Самаряни – 14 декември 2011 година.

Номинациите могат да бъдат изпратени на: advocacy@samaritans.bgЕ-мейл адресът e защитен от спам ботове.
адрес за кореспонденция
гр. Стара Загора 6010, П.К. 1149
ул. Патриарх Евтимий 57
За Сдружение Самаряни
телефон за връзка: 042/ 621 083; 0878 394 215
Антония Павлова – Специалист „Социален маркетинг и масмедии“

За допълнителна информация: Антония Павлова, специалист „Социален маркетинг и масмедии“, Сдружение „Самаряни“, моб. тел.: 0878 394 215; ел. поща: advocacy@samaritans.bg; ел. адрес: www.samaritans.bg.

Още новини