Начало Новини Актуално Областният управител на Стара Загора не е доволен от фирмата, почиствала прохода Шипка

Областният управител на Стара Загора не е доволен от фирмата, почиствала прохода Шипка

Актуално
Мерките за зимната поддръжка на прохода "Шипка" бе темата на вчерашната среща, инициирана от областния управител на Габрово Мариян Костадинов, на която домакин бе старозагорският му колега Йордан Николов. Обсъдени бяха взаимодействието и координацията между областните администрации, Пътна полиция и областните пътни управления, които да осигурят условия за бързо и ефикасно почистване на прохода при необходимост, за да не се стига до затварянето му за дълго и да се създават предпоставки за произшествия.
И двамата губернатори посочиха, че падналият вече първи сняг показал слабите места в работата по почистването. Фирмата, която спечели договора за почистване на прохода от южна страна, меко казано се издъни и при двата снеговалежа в рамките на две седмици, посочи Йордан Николов. Не може 3-4 сантиметра сняг да създава такива проблеми, добави той и се закани, ако това се повтори, да поиска тя бъде отстранена. В срещата участваха още директорите на областните пътни управления в Стара Загора и Габрово - Динко Георгиев и Стойчо Иванов, началникът на РПС - Казанлък, Никола Караджов, началниците на звена "Пътна полиция" в Стара Загора, Казанлък и Габрово.
Областният управител на Габрово заяви, че на работна среща, в която са участвали и колегите му от Стара Загора и Велико Търново, е предложил председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" да предприеме необходимата организация за изграждането на площадки, разположени над 700 м надморска височина, които да бъдат ползвани както за слагане на вериги на товарните автомобили, така и за изчакване до възстановяването на движението. И двамата областни управители изразиха готовността си да съдействат за реализирането на тази идея. Според Мариян Костадинов е уместно при интензивни снеговалежи проходът да се затваря за кратък период и да се почиства качествено. По този начин ще се избегне и навлизането на тежкотоварни автомобили, които закъсват, затрудняват или блокират движението и вместо за два часа, се налага проходът да се затваря за два дни, пише вестник Старозагорски новини.
Да бъдат осигурени 24-часови дежурства на технически лица, работещи във фирмите, които поддържат пътя с оглед своевременното подаване на актуална информация за пътната обстановка на прохода "Шипка", бе решено на срещата. За да се осигури по-бързо почистване при тежка обстановка, органите на Пътна полиция ще осъществяват едновременно спиране на движението.
Като особено важен фактор за добрата организация и избягването на инциденти бе окачествено навременното подаване и обмен на информация. Посочена бе и възможността информацията да се подава и към телефон 112, от който всеки гражданин да може да получава данни за пътната обстановка.

Още новини