Начало Новини Актуално Областният управител на Стара Загора иска проверка и контрол върху Змейовския полигон

Областният управител на Стара Загора иска проверка и контрол върху Змейовския полигон

Актуално

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов обяви пред медиите сериозни мерки, които предприема спрямо полигон Змейово, във връзка с обгазяванията на в района. В момента по разпореждане на екоминистър Нона Караджова, РИОСВ - Стара Загора извършва проверка на над 30 производствени обекта, които са с горивни инсталации. Следи се и автомобилният трафик, сочен за един от причините за неколкократните превишения на азотен диоксид през декември. Трябва, обаче, да се контролира и полигон Змейово, категоричен е Йордан Николов.


Той показа снимки, които лично е направил на 14 май 2007 г. в11,50 часа. По това време е пътувал към Казанлък и е видял голямо кълбо от дим, издигащо се над полигона. Позвънил на д-р Евгений Желев, по това време кмет на Стара Загора, но той не му вдигнал.
Как да вярваме, че на полигона нищо не се случва?, коментира областният управител. Той уточни, че е информирал премиера и министрите, че ситуацията в района е сложна -и водата, и почвата - всичко е отровено.
Йордан Николов ще търси съдействието на медиите, на екоорганизации и специалисти, за да се намери форма за контрол върху дейността на полигона. Също така ще настоява за проверка на частните фирми, които имат договор с полигона, какви оръжия и боеприпаси вкарват за изпитания - дали са с изтекъл срок на годност и т.н. Те получават лиценз от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и не е ясно кой и по какъв начин се контролират.
Областният управител е провел среща с кметовете на селата около полигона и те са изразили пред него опасенията си, че на военния обект се прави нещо нередно. В село Ръжена се чупели прозорци по време на изпитания и се стелел бледо синкав дим.
Не ми е ясно защо измервателната станция там и на Остра могила не отчитат нищо. Затова ще искам проверка на калибровката, каза още Йордан Николов.
Около полигона има мобилна и стационарна измервателна станция, от които реално обществеността няма данни, защото те не са свързани към системата на РИОСВ, а причина била, че там няма интернет.
Ако проверките установят, че една от причините за обгазяванията е полигон Змейово, ще внеса пред МС предложение за налагане на мораториум върху дейността му за 6 месеца, обяви областният управител. 
По отношение на здравен мониторинг на населението, той уточни, че предстои да бъде закупена специализирана медицинска апаратура за Университетската болница в Стара Загора, с която старозагорци ще бъдат безплатно изследвани за белодробни заболявания.
Йордан Николов съобщи още, че е получил одитния доклад на Сметната палата, обхващащ дейността на областна администрация от началото на 2008 до встъпването му в длъжност през септември 2009 г. Заради процедурни изисквания, данните могат да бъдат оповестени след законово регламентиран срок, но има констатирани счетоводни и финансови нарушения. Затова г-н Николов поиска от премиера проверка на областна администрация по време на 8-годишния мандат на предшественика му Мария Нейкова. Тя ще бъде извършена от Главния инспекторат към Министерски съвет.

Стара Загора

Снимки, направени от Йордан Николов на 14 май 2007 г.

 

* * *

 

Областният управител на Стара Загора: Правителството ще направи всичко за спиране на обгазяванията

На пресконференция вчера областният управител Йордан Николов информира медиите за разговорите си с министър-председателя по въпроса с обгазяванията на Стара Загора и помоли гражданите и медиите да го сигнализират за наблюденията и подозренията си за евентуалните източници.

Той подчерта, че още след първия си разговор с Бойко Борисов премиерът веднага е разпоредил двама министри да се запознаят на място с екологичния проблем, с мненията на специалистите и недоволните граждани.
Николов се върна на дискусията в понеделник, когато в Стара Загора бяха Нона Караджова и Николай Младенов, и подчерта, че е учуден от изявлението на д-р Евгений Желев, че обгазяванията в края на 2009-а насаждат психоза. Необяснимо е, каза той, че един бивш кмет и министър на здравеопазването не намери време да реши проблема. Все ми се струва, че най-вероятно е липсвало желание, независимо че не е имало над 1000, скрити от гражданите, обгазявания.
Как да вярваме, че на полигон "Змейово" нищо не се случва, риторично попита Йордан Николов. "Как да вярваме, когато лично аз съм наблюдавал огромно кълбо дим, идващ оттам през 2007 г.?" В подкрепа на думите си областният управител показа две снимки, направени от него в 11.50 часа на 14 май. Тогава той е звънял на д-р Желев, но кметът не е вдигнал мобилния си телефон, пише вестник Старозагорски новини.
Николов реагира и на въпросите на местния лидер на БСП Бойчо Биволарски, който на срещата с министрите в понеделник попита какви са приходите от полигон "Змейово". Лично Биволарски на три пъти ми е казвал, че отива на среща със Станишев по въпросите с обгазяванията. За какво са си говорили?

Областният информира, че в момента РИОСВ обследва 30 промишлени и други обекти в Стара Загора и че с мобилната автоматична станция се правят емисионни замервания в различни точки на града. Николов вече бил изпратил писма на д-р Христомир Брънзов от НИХМ, кмета Танчев и директора на РИОСВ Пенка Начева, с които ги кани на среща на 29 януари. Тогава щели да обсъдят данните от всички проверки и да се изготви оперативен план за действие.
За полигон "Змейово" ще искам и вашата (на медиите) подкрепа, и тази на неправителствени екологични организации, и на всеки, който може да помогне, каза Николов. Според него, трябва да се избере най-правилният и точен начин за граждански контрол и наблюдение на дейността на полигона. Той припомни изявлението на вече бившия министър на отбраната Николай Младенов, че частните фирми, ползващи услугите на военния обект, вземат лиценз не от военните, а от икономическото министерство. Никой обаче не знаел какво точно става на "Змейово", какво се изпитва, за нови боеприпаси или за остарели става дума и извършват ли се нерегламентирани дейности. По този повод Бойко Борисов заявил: "Ако трябва, всеки ден ще ходите там". Вие кажете как, с кого и как да го правим, прикани представителите на медиите областният управител.
Николов съобщи още, че вече е имал разговори с кметовете на селата около полигона и че те са притеснени. Кметът на Ръжена съобщил, че много често над селото преминава бледосинкав дим, а има и счупени от взривовете стъкла. Колежката му от Долно Черковище пък казала, че боровата гора край селото е болна и изсъхнала и трябва да бъде отсечена. Областният цитира и изказване на гражданин по местна електронна медия: "Елате да видите какво се случва на 22-рия километър!"
По отношение на полигон "Змейово" и настроенията на гражданите премиерът Борисов реагирал: "Дайте да го затворим за един месец!" Николов пък допълни, че ако се наложи, ще внесе предложение в МС за 6-месечен мораториум.
По време на пресконференцията представителите на медиите поискаха пълна яснота около частните фирми, ползващи услугите на полигона, граждански контрол, среща с главнокомандващия на армията Георги Първанов и новия военен министър, масови здравни изследвания на жителите на Стара Загора и селата около полигона. В аванс областният управител информира, че през май в Университетска болница ще заработи нова апаратура, с която ще се извършват безплатни белодробни изследвания.
"Правителството на ГЕРБ няма да крие истината и че има твърдото желание екологичният проблем на региона да бъде решен веднъж завинаги", заключи областният управител.

 

Още новини