Начало Новини Актуално Областният управител на Стара Загора Йордан Николов иззема два държавни имота

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов иззема два държавни имота

Актуално

Два държавни имота, ползвани досега безвъзмездно от Съюза на учените и Регионалния съвет на КНСБ, ще бъдат иззети по административен ред, разпореди със заповеди областният управител Йордан Николов. Причината е неправомерното им ползване, тъй като и в двата случая те са отдадени под наем.

От Съюза на учените се иззема дворното място на бул. "Цар Симеон Велики" 140 и част от намиращата се в него масивна двуетажна сграда - сутеренът, в който има заведение, и първият етаж, в който се намират също дадени под наем офиси. Помещението, намиращо се в партерния етаж на бившия Синдикален дом, познато като клуб "Синди", е предоставено на КНСБ, но се ползва за съвместна дейност с други фирми, пише вестник Старозагорски новини.
На пресконференция вчера областният управител поясни, че назначена на 15 септември комисия извършва проверка на състоянието на държавните имоти, с които разполага Областна администрация. Тя трябва да установи още дали предоставените обекти се ползват по предназначение. Решението за изземане на двата имота е взето, след като е установено, че с тях се злоупотребява. По думите на Йордан Николов, той е предупредил ползвателите, които обаче смятали, че имат право да ги отдават под наем. "Държавата не е хранилка за нито едно ведомство, което и да е то", категоричен е той.
Помещението в сградата на Областната управа ще бъде предоставено на Агенцията по вписванията, защото ползваната на осмия етаж база е недостатъчна, а има проблем и с достъпа до там. Заради изискването за пререгистрацията на фирмите до края на 2010 година се очаква дневно агенцията да се посещава от повече от 150 души дневно, затова е добре да се улесни достъпът им до предоставяните услуги. Двата етажа от базата на бул. "Цар Симеон Велики" 140 ще останат от Съюза на учените, но иззетите части от сградата ще бъдат обявени на търг. Намеренията на губернатора са да се обявят търгове за отдаване под наем и за други държавни имоти, които досега не са били давани. В другите общини на областта също има такива помещения, които може да бъдат предоставени на общините. Като любопитна подробност Йордан Николов съобщи, че миналата година Областната администрация се е сдобила с два апартамента и една къща в Пампорово и един имот в Свети Влас чрез заменки. Инвентаризацията на имотите ще приключи на 12 декември и тогава ще бъдат изнесени подробностите, закани се той.
На журналистическо питане за прословутата чиния на Бузлуджа областният управител поясни, че предложението на бизнесмена Стойчо Кълвачев е неуместно, самият той не възразявал там да се направи музей на тоталитаризма, стига да има кой да вложи пари там.

Още новини