Начало Новини Актуално Областният управител: Искането на оставката ми е наглост и безобразие

Областният управител: Искането на оставката ми е наглост и безобразие

Актуално

Още на десетия си работен ден, след като е встъпил в длъжност, областният управител Йордан Николов е предприел първите действия за ограничаване на достъпа до рушащата се сграда на Дом-паметника на връх Бузлуджа, съобщи той на пресконференция вчера. Поводът за нея е поисканата от младежката организация на БСП оставка на губернатора.

Не знам как може да се нарече това - наглост или безобразие, смешни са твърденията, че не съм изпълнявал задълженията си за поддържането на паметника, защото за две години съм направил повече, отколкото БСП за 20 години, коментира той и обяви, че за последен път говори пред журналисти за тази "пресолена" в последно време тема.
С факти и документи областният управител проследи хронологично извършеното от него за съхраняването и безопасността на сградата. Още на 3 септември 2009 година той премахва множеството сателитни чинии, поставени на паметника, и ограничава достъпа до сградата. Няколко месеца по-късно - през март 2010 г., отказва на направеното от Руси Иванов предложение обектът да се превърне в планетариум заради липсата на средства. В средата на 2010 година с писма са предупредени братя Кьорови да премахнат конете в околностите на мемориала, пише вестник Старозагорски новини.
Със заповед от 1 ноември 2010 година е разпоредена инвентаризация, която е направена на 26 ноември. Отчетените липси на осветление, кабели, озвучаване, различни съоръжения са в размер на 110 хиляди лева. Установено е още, че за оставените в намираща се в близост база на Министерството на образованието, младежта и науката вещи няма приемно-предавателен протокол. Заради липсите е сезирана Районната прокуратура в Казанлък, но прокурорът Дойчо Цанев отказал да образува досъдебно производство и на 4 юли тази година прекратил преписката. За проблемите и състоянието на обекта неведнъж са информирани както министър-председателят, така и заместник-министри на регионалното развитие и благоустройството и на културата, каза още Йордан Николов.

На 9 юни тази година той е изпратил писма до Института за космически и слънчево-земни изследвания към БАН проф. Петър Гецов и до директора на асоциация "Джордж Маршал" полк. Илия Налбантов с молба за становище за мултифункционалното използване на "Чинията". Оказало се, че според полк. Налбантов конструкцията на сградата е подходяща и за превръщане във военен обект, поради което областният управител се е обърнал за становище и към военните, но няма отговор.
Според Йордан Николов буди недоумение и фактът, че на 12 март 2009 година от тогавашния премиер Сергей Станишев паметникът е бил поискан от фондация "Българска гордост", с идеята да го превърнат в музей "1000 причини да се гордеем, че сме българи", но искането е останало без отговор.
Независимо от развитието на проблема, през септември областният управител ще поиска от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет средства за затваряне на подходите към паметника, за да бъдат обезопасени. Цялата документация ще я изпратя на БСП в един голям куфар, да вземат да прочетат и да се срамуват от себе си, посочи той и добави, че е готов лично да се включи в кампанията за събиране на средства за възстановяването на сградата.
Областният координатор на ПП ГЕРБ Живко Тодоров определи искането на оставката на Йордан Николов като политическо лицемерие, защото в последните 20 години БСП е представена в Народното събрание, два пъти управляват страната, а до преди две години лидерът на социалистите е и министър-председател. "Къде бяха те през всичките тези години и какво свършиха за опазването на паметника? Социалистите всяка година правят своите сбирки на Бузлуджа, сега ли видяха разрухата, която те са направили?", попита той.
С мотива, че областният управител упорито, методично и честно защитава интересите на държавата", пълната си подкрепа за действията на Йордан Николов и недоумение от исканата оставка обяви и общинският лидер на ГЕРБ Емил Христов.
Междувременно от Съюза на репресираните от комунистическия режим в България разпространиха декларация, в която подкрепят областния управител и го "обвиняват", че не е бил достатъчно настоятелен при прилагането на Закона за устройство на територията и е допуснал влизането на хора в опасния обект. В декларацията се иска още да се потърси съдебна отговорност от лидера на БСП - БКП Сергей Станишев за безотговорното отношение.

Още новини