Начало Новини Актуално Областният управител иска информация от „космическото око” за обгазяванията на Стара Загора

Областният управител иска информация от „космическото око” за обгазяванията на Стара Загора

Актуално

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов ще поиска официално от Центъра за аерокосмическо наблюдение да предоставят доклад с данни за дните с обгазявания в края на миналата година, за да се установи кой е източника. Това стана ясно по  време на учебен семинар с членовете на Щаба на областния управител за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи и Областния съвет по сигурността, проведен в Павел баня.

Комисар Стефко Бурджиев, директор на Главна дирекция Гражданска защита – МВР представи центъра, който разполага с 5 метеорологични сателита, които осъществяват 24-часов мониторинг на развиващите се природни явления, съобщиха от пресцентъра на областна администрация. Това позволява бърза локализация на пожари, наводнения, вулканични изригвания, както и установяване дебелината на снежната покривка, естеството на растителността в даден район, или вероятността от възникване на градушка.
Бурджиев заяви, че е обсъждал този въпрос с окръжния прокурор на Стара Загора Константин Тачев, който също участва в семинара, но според него институцията, която е оторизирана да се произнася за вредността на една среда е РИОСВ. Той уточни още, че системата позволява наблюдението на облаците, като по тяхната плътност, може да се изследва и състава им.
Според комисар Бурджиев Цфентърът за аерокосмическо наблюдение несправедливо е станал обект на нападки в медиите. Той изтъкна неговата ефективност и незаменима роля в системата за ранно предупреждение.
Областният управител Йордан Николов направи преглед на потенциално опасните обекти на територията на област Стара Загора, организацията за оповестяване, на органите за управление и частите на Единната спасителна система. Зам.-кметът на община Стара Загора Белчо Белчев представи рисковите фактори в града и организацията на защитата на населението при възникване на технологични аварии. Над 20 на сто от общата площ на Стара Загора попада в периметъра на действие на фирми, които боравят с опасни материали и е потенциално застрашена от евентуални производствени аварии. Белчев увери, че община Стара Загора няма да даде разрешение за разширяване дейността на фирма Стройпроект, каквито опасения изказа областният управител.
В семинара участваха представители на регионални структури на държавната власт, Министерството на отбраната, Гражданска защита, съда, прокуратурата, полицията и кметовете на общини в областта.


 

Още новини