Начало Новини Актуално Областният управител иска електронна сиренна система в Стара Загора и Гълъбово

Областният управител иска електронна сиренна система в Стара Загора и Гълъбово

Актуално

Областният управител Йордан Николов поиска да бъде изградена електронна сиренна система в градовете Гълъбово и Стара Загора като част от Системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението. Искането си областният управител мотивира с факта, че съществуващата процедура се извършва със закъснение във времето.

Друг аргумент на Йордан Николов е желанието му своевременно да се вземат мерки с цел опазване здравето на хората, съобщиха от пресцентъра на областна администрация - Стара Загора.
Писмото на областния управител е адресирано до господин Георги Гоцев, председател на Комисията за уреждане на правоотношенията във връзка със закриването на Министерството на извънредните ситуации, и господин Стефко Бурджиев, главен директор на Главна дирекция Национална служба гражданска защита.
В община Гълъбово, област Стара Загора, периодично се замърсява атмосферния въздух със серен диоксид в следствие работата на топлоелектрическите централи от комплекса Марица изток, пише в писмото си областният управител.
През миналата седмица бе констатирано замърсяване на въздуха в Гълъбово, припомня господин Николов и допълва, че самото оповестяване на населението се осъществява с автомобили и високоговорители на дирекция Гражданска защита Стара Загора, РПУ Гълъбово и община Гълъбово и изисква техническо време. Наличието на електронна сиренна система ще даде възможност населението да бъде информирано незабавно и хората да вземат мерки с оглед опазване на здравето си, счита още областният управител.

Още новини