Начало Новини Актуално Областният управител Йордан Николов: Край на законното ограбване на държавата

Областният управител Йордан Николов: Край на законното ограбване на държавата

Актуално

Досега държавата е ограбвана законосъобразно, държавни имоти са продавани и заменяни на базата на данъчната оценка плюс 20%, алармира областният управител Йордан Николов, отчитайки първите 100 дни на управлението си. Според закона, ако собственик на сграда върху държавна земя пожелае да я закупи, тя трябва да му бъде продадена.

По този начин парцел от 33 дка, прилежащ към хотелски комплекс на Старозагорските минерални бани, е бил продаден по 5 лв. кв.м, при положение, че пазарната цена е между 30 и 100 евро, поясни той и обеща след 12 декември, когато приключи одитът в Областната администрация, да изнесе подробна информация. Комплексът обаче не е "Армира", стана ясно от отговора на журналистически въпрос. За да се предотвратят подобни случаи, областният управител е направил писмено предложение до министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев за промени в Закона за държавната собственост и правилника за прилагането му. Една от промените предвижда оценките на държавните имоти, които подлежат на продажба, да се правят не от един оценител, както досега, а от двама независими оценители и да се приема средната аритметична стойност на предложената от тях цена, пише вестник Старозагорски новини.
Като доказателство на решимостта си да бъде добър стопанин на държавното имущество Йордан Николов е предприел действия за събиране на неплатени наеми за имоти по договори, сключени през 2006-2007 година, както и заповедите за изземване по административен ред на държаните от Регионалния съвет на КНСБ клуб "Синди" и приемна, и дворното място и част от сградата на Съюза на учените, които са отдали обектите под наем. Държавните имоти, в разпореждане на областния управител, които не се ползват, ще се дават под наем чрез провеждането на търгове и това ще носи приходи на държавата.

За 100 дни губернаторът е приел и изслушал повече 150 граждани на областта и е съдействал за разрешаване на проблемите на 70 на сто от тях. Издадените заповеди са 256. Само четирима са напусналите служители от Областната администрация - по взаимно съгласие са се разделили с главния секретар и отговарящия за интеграцията на малцинствата, освободени са и двама шофьори. Йордан Николов не скри задоволството си от професионализма на работещите в администрацията, повечето от които са млади хора.

Сред множеството инициативи, реализирани в рамките на 100-те дни, беше откроено задвижването на два големи проекта - стартът на тръжната процедура за избор на изпълнител на ЛОТ 2 от автомагистрала "Тракия" и възстановяването на Ески джамия и превръщането й в първия в страната "Музей на религиите". Решаването на проблема с локусите при посещението на зам.-министъра на културата Тодор Чобанов е предпоставка за развитието на културния туризъм. Губернаторът припомни редица действия, чиято роля е също да допринесат за нова - изпратените писма до различни институции с искания за ремонт на пътища в областта, средства за доизграждане на християнски храмове, за финансиране на спешна консервационна и реставрационна намеса за 17 обекта паметници на културата, актуването на Тракийски гробници, разположени на територията на община Казанлък, форума за представяне на туристическия потенциал на региона, проведен под неговия патронаж от Търговско-промишлената палата със съдействието на Световната асоциация на туристическите агенции WATA.
"Радва ме фактът, че към момента област Стара Загора е сред водещите в страната по отношение на икономическото си развитие. Това статукво трябва да се запази и занапред и смятам, че има потенциал то да се развие", каза Йордан Николов. Той отчете, че е провел срещи с ръководствата на големите компании в региона, с които е обсъдил възможностите за сътрудничество и провеждане на съвместни инициативи, адресирани както към младежите, така и към хора в неравностойно положение. Водени са разговори и за оказване на финансова помощ на ПФК "Берое".

Йордан Николов не си постави сам оценка за 100-те дни управление, като заяви, че това трябва да направят хората и медиите. И обеща да работи по всеки поставен пред него проблем, да подкрепя всяка инициатива, която ще доведе до привличане на средства, осигуряване на работни места и повишаване на стандарта на живот, а с правителството и общините да съдейства за разширяването на икономическата стабилност на региона.

Още новини