Начало Новини Актуално Областната болница в Стара Загора съди НЗОК за 2,2 млн. лв.

Областната болница в Стара Загора съди НЗОК за 2,2 млн. лв.

Актуално
болница

Болници от цялата страна подават колективни искове срещу Националната здравно осигурителна каса, заради неизплатени суми за оказана болнична помощ по клинични пътеки. Забавените суми за март, април, май и юни са в размер на 125 млн. лв. Над 2,2 млн. лв. са само задълженията на касата към най-голямата болница в Старозагорска област - МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович.

д-р Николай Колев

С тези пари ще изплатим заплати и ще се разплатим с най-големите фирми-доставчици на медикаменти и консумативи, на които дължим най-много пари, съобщи изпълнителният директор д-р Николай Колев.
Областната болница в Стара Загора работи по 213 клинични пътеки и всички са недофинансирани. Работещите в здравното заведение са получили последно заплати за юли месец.
На 4 октомври Районната здравно-осигурителна каса в Стара Загора получи своя дял от 65-те милиона за март, април и май. Общо за 18-те болници в региона са преведени 1,967 млн. лв. На Областната болница ще бъдат преведени около 699 000 лв., или 1/3 от дължимото.
Персоналът на областната болница в Стара Загора ще се включи в мирния протест на 11 октомври, но д-р Колев не допуска, че ще да бъде преустановена плановата дейност след 15 октомври, за да не страдат пациентите.
Стара Загора заслужава да не получи адекватно лечение, както по отношение на спешността, така и в плановите дейности, каза още д-р Колев.

 

Още новини