Начало Новини Актуално Областната администрация Стара Загора ще подготви съвместен проект с алпийската легенда Курт Димбергер

Областната администрация Стара Загора ще подготви съвместен проект с алпийската легенда Курт Димбергер

Актуално

Алпийската легенда Курт Димбергер днес бе приет от зам.-областния управител на Стара Загора Галина Стоянова. Световноизвестният алпинист, фотограф, кинооператор и писател пристигна в България на 1 юни т. г., почти веднага след посещението си в Катманду за участие в тържествата по случай 50-ата годишнина от премиерата на Дхаулагири (8167 м).

По този повод той сподели, че „сега вече ми харесват по-ниски неща, като Розовата долина например, това е детската ми мечта”, призна алпинистът, съобщиха от пресцентъра на областна администрация. В отговор зам.-областният управител Галина Стоянова сподели, че се възхищава от смелостта и дръзновението, с които е покорил седем осемхилядника на планетата. Тя изрази надежда, че като ценител на природата, той ще оцени по достойнство природните забележителности на България.
С посредничеството на австрийското посолство ще бъде подготвен проект за издаването на български на книгата на Димбергер „К-2” и организирането на алпийски лагер за деца-алпинисти на Рила, с цикъл от негови лекции през следващата година. За това се споразумяха зам. областният управител и алпинистът, след като той сподели, че е бил преподавател и има желание да види Седемте рилски езера. Утре ще се сбъдне и неговата детска мечта – да посети Розовата долина. По предложение на Стоянова Димбергер се съгласи да подготви за експозиция в България и фотоизложба от негови експедиции през 2012 г.
Курт Димбергер e роден в Австрия на 16 март 1932 г. във Филлах, Каринтия. Той e единственият жив алпинист (другите са Гялцен Норбу Шерпа и Херман Бул), който има две първи изкачвания на осемхилядници в Златната епоха на хималайския алпинизъм. През 1957 г. стъпва за първи път в света на Броуд пик (8047 м) и на Дхаулагири (8167 м) през 1961 г. Великият алпинист е един от най-голeмите фотографи и кинооператори в света, автор на многобройни книги и фотоалбуми. В списъка на осемхилядниците, изкачени от Димбергер са: Броуд Пик – 1957 г., Дхаулагири – 1960 г., Макалу – 1978 г., Эверест – 1978 г., Гашербрум – 1979 г., Броуд Пик – 1984 г., K2 – 1986 г.
Тази вечер от 19.00 ч. е неговата презентация на тема “Хималайският алпинизъм вчера и днес – 50 години от първото изкачване на Дхаулагири”. В последния ден от пребиваването си в България Димбергер ще посети Пловдив и Бачковския манастир.

Още новини