Начало Новини Актуално Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране се провежда в Стара Загора

Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране се провежда в Стара Загора

Актуално

ПанорамаОсемте професионални гимназии от Стара Загора и техните бизнес партньори се представят в седмото издание на Областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране. Изложението е разположено по бул. „Цар Симеон Велики”, източно от сградата на Общината. Това дава възможност да бъде посетено от повече хора, за да се запознаят на място с възможностите, които предлага всяка една от професионалните гимназии.

Панорамата е организирана от Община Стара Загора и Регионално управление на образованието, със съдействието на Търговско-промишлена палата - Стара Загора и Клуба на работодателя. По време на официалното откриване, участниците бяха поздравени от Иванка Сотирова – зам.-кмет на Общината, областния управител Гергана Микова и председателя на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов.

Всяка година Областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране става все по-ефективна и все по-полезна. Това важи и за тази година, особено и заради новия формат на форума – заяви Олег Стоилов. – Всяка година се увеличава броят на фирмите, които подкрепят Панорамата и които пряко участват в нея. А това показва, че професионалното образование има засилена роля за развитието на старозагорската икономика. 

Утре предстои да се проведе кръгла маса, която очакваме да обедини всички заинтересовани страни, за решаване на проблеми, които съществуват и за издигане на престижа и ролята на професионалното образование – допълни председателят на Търговско-промишлена палата – Стара Загора. При откриването на Областната панорама той добави, че дуалното обучение е много важен инструмент за професионалното образование и благодари на екипа на проекта ДОМИНО, който се реализира с финансиране от Швейцария и благодарение на който Стара Загора е стана първата област, в която в четири професионални гимназии обучават учениците си съвместно с участието на предприятия от региона.

За първи път тази година Панорамата се провежда проведе паралелно в няколко общински центрове на областта – Казанлък, Чирпан, Гълъбово и Раднево. В кръглата маса, която ще се проведе утре в Стара Загора, ще участват представители на всички професионални гимназии от областта, на бизнеса, на институциите, имащи отношение към образованието.

„Тази Панорама е резултат от единството, в което работят институциите, затова и резултатите са добри. Вече четвърта година бизнесът се включва активно и това дава добри възможности за надграждане и развитие. Само при добра осведоменост и ориентираност седмокласниците ще направят правилен избор на професия“ - каза при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова пожела да отстояваме позициите, които вече сме постигнали в професионалното образование.

Панорамата е насочена към бъдещите кандидат-гимназисти, техните родители и представители на бизнеса. Тя има за цел да подпомогне младите хора да направят своя информиран избор на професии и специалности, съобразени с нуждите на пазара на труда в региона. Осемте професионални гимназии и техните бизнес партньори се представят чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети, демонстрации и други. Това са: ПГ по електроника „Джон Атанасов”, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски”, ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер”, ПГ по строителство и дървообработване „ Недьо Ранчев”, ПГ по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов”, ПГ по електротехника „Г. С. Раковски”, ПГ по облекло и хранене „ Райна Княгиня” и ПГ по механотехника и транспорт „Н. Й. Вапцаров”. Присъстват и кариерни консултанти от Община Стара Загора. След откриването всяко училище представи своите възможности и приоритети в професионалното обучение.

На 24 април, от 10:00 до 12:00 часа, в зала „Петко Славейков” в сградата на Общината, ще се проведе кръгла маса,в която ще участват представители на всички професионалните гимназии от областта, на бизнеса, на институциите, имащи отношение към образованието и други гости. На нея ще се обсъждат актуални въпроси на образованието, а обобщените предложения и становища ще бъдат насочени към съответните институции.

{gallery}panorama{/gallery}

Още новини