Начало Новини Актуално Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране привлича нови ученици

Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране привлича нови ученици

Актуално

XII Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране се провежда днес и утре в Културен център Стара Загора.

Организатори са Община Стара Загора, Регионално управление на образованието и Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора, в партньорство с Търговско-промишлена палата, Стопанска камара – Стара Загора, Клуб на работодателя и Международен младежки център – Стара Загора.

Инициативата има за цел да информира кандидат-гимназистите, зрелостниците и техните родители за професиите и специалностите, по които се извършва обучение в учебните заведения в Област Стара Загора, за новостите в професионалното обучение, както и за нуждите на бизнеса в региона.

Събитието, което се провежда паралелно в общините в област Стара Загора, започна с поздрав от мажоретен състав при Търговска гимназия Княз Симеон Търновски.

За 12-та година откриваме Панорамата на професионалното образование. Убедена съм, че точно тук е мястото, в което много млади хора ще намерят своя път, знаейки че без професия не могат да се реализират, каза зам.-кметът на Община Стара Загора Надежда Чакърова в приветствието си, след което пожела успех.

Панорамата през тези години е доказала, че има своето място и значимост да бъде провеждана не само в Стара Загора, но и в останалите общини. На всеки един от щандовете ще можем да се запознаем с всяка професия, да получим информация за все повече и нови иновативни методи на преподаване, начини на обучение, както и за кариерното ориентиране, посочи Милена Йолдова, началник на РУО Стара Загора.

С всяка година това събитие става по-полезно, за да могат по-лесно ученици и родители да направят информиран и точен избор на бъдещата си професия и реализация, категоричен бе Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора.

Увеличаващият брой на фирмите, които подкрепят Панорамата показва нарастващата роля на професионалното образование за развитието на икономиката на региона, подчерта той.

Сред официалните гости на откриването бяха областният управител Ива Радева и заместникът й Теодора Нончева, както и старозагорският омбудсман Иванка Сотирова.

Участници в това издание на Панорамата са НПГВМ Иван Павлов, ПГЕ Джон Атанасов, ПГЕТ Г. С. Раковски, ПГМТТ Н. Й. Вапцаров, ПГОХ Райна Княгиня, ПГСАГ Лубор Байер, ПГСД Инж. Н. Ранчев, СУ Иван Вазов, СУ Христо Ботев, Спортно училище Тодор Каблешков, НУМСИ Христина Морфова, Търговска гимназия Княз Симеон Търновски, ПГКНМА Проф. Минко Балкански, Тракийски университет Стара Загора, Международен младежки център - Стара Загора, Център за подкрепа за личностно развитие - Стара Загора и Европа Директно.

Организирана е и виртуалната панорама, която се провежда чрез публикуване на видеа, изготвени от училищата и публикувани на Фейсбук страницата на събитието – Виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране.

Поради дъждовното време Панорамата се премести на втория етаж в Културен център Стара Загора. Тя очаква ученици и родители днес до 19 часа и утре от 9 до 14:30 часа.

Още новини