Начало Новини Актуално Областна администрация – Стара Загора ще съдейства за пробното преброяване в региона

Областна администрация – Стара Загора ще съдейства за пробното преброяване в региона

Актуално

Стара ЗагораОбластна администрация – Стара Загора ще съдейства за добрата организация и успешното протичане на пробното преброяване на населението и жилищния фонд в област Стара Загора. В това увери заместник-областният управител Галина Стоянова, която бе домакин на работна среща за подготовката на предстоящото преброяване, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

За първи път в България ще се проведе национално преброяване, паралелно с преброяването на другите държави членки на Европейския съюз, през февруари 2011 година. Също за първи път ще бъде въведено и електронното преброяване чрез сайта на Националния статистически институт.
Пробното електронно преброяване ще се проведе от 00.00 часа на 1 септември 2010 година, до 08.00 часа на 7 септември. Преброителите ще започнат класическото преброяване на хората по домовете им от 08.00 часа на 7 септември, до 20.00 часа на 14 септември, стана ясно по време на срещата. Включени са части от три населени места в областта– Административно бюро „Запад” в Стара Загора, селата Копринка, община Казанлък и Габарево, община Павел баня.
Целта на пробното преброяване е да се изпробват както електронната система, така и организацията на преброяването, разясни изпълняващият длъжността главен секретар на Националния статистически институт Цветан Нанов.
Идеята е на 1 септември електронната система да заработи за цялата страна, за да бъде тествана при максимално натоварване преди основното преброяване. Въпреки, че ще се отчитат само резултатите за трите населени места, практически всеки желаещ, може да се „преброи” сам, след което трябва да запише уникалния номер, който генерира системата. За област Стара Загора ще са необходими 42-ма преброители и контрольори. Според заместник областния управител Галина Стоянова желателно е да се привлекат млади хора за провеждането му. Тя увери, че областната администрация ще съдейства с всичко необходимо за организацията и успешното протичане на преброяването в областта.
Заплащането на труда им ще се извършва от Териториалното статистическо бюро срещу отчетената работа. Ще се заплащат по 1,60 лв. на преброено лице, 0,80 лв. на сграда, 0,50 лв. на жилище и 0,90 лв. на взет номер за електронно преброяване. За набирането на преброители и условията, на които трябва да отговарят, ще бъде съобщено на сайта на община Стара Загора. Председател на Общинската комисия за пробното преброяване в Стара Загора е секретарят на общината Николина Горова.
В проведената на 12 август 2010 година среща участваха още Любомир Блатски - началник отдел „Пресцентър и публикации" в НСИ, главният експерт в отдела Михаела Малеева, представители на общинските администрации в Стара Загора и Казанлък и на Териториалното статистическо бюро.

 

Още новини