Начало Новини Актуално Областна администрация – Стара Загора подготвя проект Град на бъдещето

Областна администрация – Стара Загора подготвя проект Град на бъдещето

Актуално

Областна администрация – Стара Загора работи по подготовката на нов проект, озаглавен Град на бъдещето. Това съобщи днес  областният управител на област Стара Загора Йордан Николов по време на участието си в регионалната конференция БалРек (BalREc), която се провежда в Стара Загора. Проектът ще се реализира по програмата за техническа помощ на Европейската инвестиционна банка ELENA (European Local Energy Assistance).

Тя е създадена, за да подпомага местните регионални власти за приноса им към целите 20-20-20 на Европейския съюз за постигане на енергийна ефективност. Финансовият механизъм се финансира със средства от програма "Интелигентна енергия Европа".
Бенефициенти са Областна администрация – Стара Загора и община Раднево. Проектът е за около 2 млн. евро и техническа помощ, чрез която да бъде съставена областна карта за обследване на всички сгради в единайсетте общини на региона. Ще бъдат регистрирани нуждите от саниране, алтернативно отопление и улично осветление. Съставянето на тази областна карта ще даде възможност на общините да кандидатстват за финансиране на проекти в сферата на използването на зелена енергия за битови и обществени нужди.

Целта на конференцията Устойчиво и интегрирано градско развитие, инфраструктура, енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници и инвестиционни проекти е, чрез дебати да се достигне до най-креативните и рационални решения, каза при откриването Венета Кръстева, управител на Градът Медиа Груп. Впечатлени сме от добрата комуникация между бизнеса, публичната администрация, медиите и неправителствения сектор, добави тя.
В първата част на форума участваха и кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев, Снежина Славчева, заместник-главен директор на Главна дирекция Програмиране на регионалното развитие в МРРБ и арх. Белин Моллов, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Работата на конференцията продължи с преглед на приоритетите в развитието на Стара Загора и региона през следващите 20 години, състоянието на стратегическата инфраструктура и перспективите за развитието й, Общия устройствен план, интегрираните планове за градско развитие и устойчиво градско развитие. Сесията следобед е посветена на публично-частното партньорство, индустриалните зони в община Стара Загора, енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници в региона, както и на инвестиционната политика в Община Стара Загора и проектите, финансирани по оперативни програми.

 

Олег Стоилов форум

Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, изнесе презентация на тема Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници в региона и представи дейнойстта на Центъра за енергийна ефективност към палатата и проектите, по които работи организацията

 

* * *

Кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев откри днес в зала П.Р. Славейков работата на регионалната конференция BalREc Стара Загора, в която местната власт и бизнесът ще дискутират възможностите за насърчаване на икономическото развитие и повишаване на качеството на живот в регионите чрез инвестиции в инфраструктура, градска среда и енергийна ефективност.
Организатор на конференцията е „Градът медиа груп” - със съдействието на Община Стара Загора и Оперативна програма „Регионално развитие” на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Стара Загора

„Стара Загора е град бързо развиващ се град, красив и благоустроен. Стара Загора има уникална схема и разположение, съчетаващо подходящите природни условия на планина и равнина. Ние винаги сме изтъквали и сме се гордяли с уникалния план на Любор Байер, по който е изградена модерна Стара Загора. В последните години Община Стара Загора бе водеща в страната за цялостна актуализация на своя Общ устройствен план. А това означава, че градът расте и се развива с много бързи темпове. Че Стара Загора е предпочитано място за живот и инвестиции от много хора” – каза в началото на конференцията кметът на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев.

С приветствие към организаторите и участниците се обърна и областният управител Йордан Николов.

Заместик кметът по строителството проф. инж. Димитър Динев казва, че основен приоритет за Община Стара Загора е реконструкцията на бул.”Капитан Петко войвода”- юг на обща стойност между 11 и 12 млн. лв., която ще спомогне да се въведе ред в движението и да се избегнат задръстванията в югозападната част на Стара Загора. „Градът се нуждае от удвояване на  участъка от Републикански път І-5 между летище Стара Загора и сегашното колело в края на магистрала „Тракия”, за който има одобрен проект от Агенция „Пътна инфраструктура”, както и от проектиране на удвояването на път ІІ-66 между Стара Загаора и пътния възел с АМ „Тракия” при с. Свобода или при друг вариант - при с. Ракитница, за които финансовият ангажимент е на държавата”, казва още той. Според него приоритетно трябва да се изграждат връзките с автомагистрала „Тракия”.
Посетителите на BalREc Стара Загора, която се провежда в сградата на общината, ще могат да се информират за политиките за насърчаване на икономическото развитие и възможностите за финансиране на проекти за градско развитие в града и областта.

 

Още новини