Начало Новини Актуално Област Стара Загора ще си сътрудничи с Лорестан

Област Стара Загора ще си сътрудничи с Лорестан

Актуално

Споразумение за сътрудничество подписаха областният управител на Стара Загора Йордан Николов и областният управител на областта Лорестан в Ислямска република Иран Хабиболах Дехмарде. На подписването присъстваха посланикът на Иран  у нас Н. Пр. Голамреза Багери и придружаващата го 25-членна бизнес-делегация от Лорестан.

Споразумението предвижда разширяване и развитие на дългосрочните търговско-икономически, научно-технически и културни връзки. В документа се визират сферите на индустрията, селското стопанство, транспорта и търговията, образованието, културата и изкуството, както и околната среда и туризма, пише вестник Старозагорски новини.
Надявам се днешната среща да има конкретни резултати в бъдеще и да донесе взаимна изгода на нашите две страни, каза след подписването областният управител Йордан Николов.

Председателите на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Олег Стоилов и на Търговската и миннопромишлена палата на град Хорамабад - Хосейн Салахварзи, също подписаха споразумение за сътрудничество. Преди това се проведе кръгла маса с представители на бизнес-средите от двата региона, след която обсъжданията продължиха в групи по отрасли. Бизнесът на региона бе представен от фирми, работещи в сферата на фуражопроизводството, птицевъдството, машинната обработка на детайли, добивната и хранително-вкусовата промишленост, IT-сектора, животновъдството и агробизнеса. От иранска страна с тях се срещнаха представители на Търговската и миннопромишлена палата на град Хорамабад, работещи в сферата на промишлеността и минното дело, производството на варовик, хидратна вар, декоративни камъни и облекло, IT-технологии. Мохаммад Рахмдел, генерален директор на организацията - представител на Министерството за културно-историческото наследство в област Лорестан, заяви, че Иран е сред първите държави по разнообразието на възможности за производство и занаяти. Съществуват над 260 вида занаяти, които произвеждат различни продукти. Губернаторът на Лорестан Хабиболах Дехмарде заяви в края на срещата, че е изключително доволен от визитата, и благодари за топлото посрещане на Йордан Николов и екипа му.

Преди обед иранските гости бяха посрещнати от областния управител Йордан Николов, който направи презентация на област Стара Загора.

Хабиболах Дехмарде започна представянето на област Лорестан с думите, че има изследвания на български учени за общите ни корени. "Надявам се да инвестираме в тези изследвания", добави той. Иран има 31 области, населението на Лорестан е 1.8 млн. души, което е около 2 на сто от цялото население на страната. По думите на областния управител откритията показват присъствие на цивилизация до 40 хиляди години назад. Областта е богата на природни и човешки ресурси и е на първо място в Иран по производство на облицовъчни камъни. "Добре развито е агрономството и тъй като имаме четири сезона едновременно в страната, произвеждаме различни продукти от животновъдния отрасъл и земеделието. Лорестан е на първо място по производство на нар и бобови култури, и сред първите места по наличие на туристически обекти", каза още Дехмарде.
В Лорестан са застъпени още производството на лекарства, цимент, текстилни материали, автомобили и продукти от млекопреработвателната промишленост, които се изнасят в различни страни.
Областният управител на Лорестан поднесе на българския си колега паметна плоча от посещението на делегацията, като добави, че за него това е исторически  ден. Срещата завърши с покана към Йордан Николов и екипа му да посетят Ислямска Република Иран.
Иранската делегация бе приета и от кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев. Той подари на областния управител на Лорестан Хабиболах Дехмарде и на посланика на Иран у нас Н.Пр.Голамреза Багери кристали с образа на Митрополит Методий Кусев.
"Не мога да не изразя задоволството си посещението на такава голяма делегация от представители на бизнес и на местната власт в Иран. Уверен съм, че това посещение ще е само първата крачка от един бъдещ проект", подчерта кметът. Той представи историята, забележителностите и икономическите възможности на община Стара Загора. Губернаторът на Лорестан изрази надежда, че Стара Загора и най-големият град на областта - Хорамавад, може се побратимят. "Целта на това посещение е да улесни търговските отношения между двете области. Следващата стъпка може да е побратимяването на Стара Загора и Хорамавад и гостуването в най-скоро време на ваша делегация в Иран", каза губернаторът Хабиболах Дехмарде.
"В българския език има над 1000 думи от ирански произход, като чорапи и перде, например. Цветовете на знамената ни са еднакви, в историята ни има общи моменти. Този ден за мен и моите колеги е много красив. Да сме тук е голяма радост на за нас", каза още той.

В късните следобедни часове иранските гости се запознаха с историческите забележителности на Стара Загора.

Още новини