Начало Новини Актуално Област Стара Загора губи над 26 милиона евро от ЕС за изграждане на Регионално съоръжение за третиране на отпадъци?

Област Стара Загора губи над 26 милиона евро от ЕС за изграждане на Регионално съоръжение за третиране на отпадъци?

Актуално

Концесия, дадена през 2008 г. на братската фирма на скандалния пътен шеф Веселин Георгиев, се оказа препъникамък за изграждането на Регионално съоръжение за третиране на отпадъци на "Мандрата". "Държавната мафия е докарала Община Стара Загора до момента, когато не може да вземе решение. Това е безобразие", заяви вчера областният управител Йордан Николов.

Репликата му беше провокирана от данните, които бяха съобщени вчера по време на работната среща за изграждането на Регионално съоръжение за третиране на отпадъци в областта, на която присъстваха представители на датския консултант RNEP, МОСВ и концесионера на част от площадка "Мандрата" - "ИНМАТ" ООД, пише вестник Старозагорски новини.
Фактите безспорно са за прокурорско разследване и те датират от 14.02.2008 г., когато МРРБ, начело тогава с Асен Гагаузов, е сключило Договор за предоставяне на концесия за добив на варовик в района на настоящото градско сметище "Мандра баир" с фирма "ИНМАТ" ООД - Раднево. Концесионният договор е за 25 години и е за площ от 711 дка. За зла участ част от тази площ - около 200 дка, попада в площадка "Мандрата" - една от двете проучени площадки за изграждането на регионално съоръжение за третиране на отпадъци (б.р. - предпочитана от местната власт в Стара Загора). Същата площадка обаче още през 2005 г., заедно с "Ракитница-изток", са били определени за изграждане на Регионално съоръжение за третиране на отпадъци и са им направени хидро-геоложки проучвания. На 30 декември 2008 г. МОСВ сключва договор с датския консултант RNEP, който трябва да подготви идейния проект за финансиране от ЕС. Бившият министър на околната среда Джевдет Чакъров безспорно е знаел за концесията на "ИНМАТ", но този факт е бил спестен на консултанта, който научава за него едва на 27 януари тази година. Този факт е бил известен на Община Стара Загора, но министър Чакъров оптимистично обещал, че проблемът ще бъде решен. Впоследствие или е забравил, или е заровил поредната мина в полето на новата власт и от болната глава проблемът се прехвърля на здравата.

Власт, облечена с корупция
Според интернет сайтове, позовавайки се на официалните регистри (БУЛСТАТ на НОИ), бившият шеф на НАПИ Веселин Георгиев, срещу когото има повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, Е БИЛ МАЖОРИТАРЕН СОБСТВЕНИК (ЧРЕЗ ФИРМА "БАЛМАТ") В "ИНМАТ", която се управлявала от брат му Бойко Георгиев. А според данните на СГП, Веселин Георгиев (Батко) е обвиняем точно заради договорни взаимоотношения с двете братски фирми "Биндер" и "ИНМАТ". От няколко месеца 80% от акциите на "Балмат" са изкупени от Динко Пенев, който вчера присъства на срещата като представител на концесионера "ИНМАТ" ООД.
Независимо, че на първата среща преди седмица Пенев заяви готовност за отстъпки, вчера той сюрпризира неприятно и заинтересуваните страни, и медиите. "Договорът за концесията - каза той - така е сключен, че ние нямаме почти никакви права да го променяме." Освен това на въпросните около 200 декара, на които площадката за съоръжението съвпадала с терена на концесионера, била направила своите разкривки и Пенев не виждал как може да се намери решение. В тази връзка той прехвърли топката на принципала МРРБ и подчерта, че ако министерството е склонно на компромиси, то и от "ИНМАТ" ще се съгласят. Имало обаче още един проблем и той бил свързан с естеството на работата по добива на подземните богатства, тоест с пробивни и взривни действия, които изисквали безопасна зона около кариерата от 500 метра. В репликата си по този нов факт датският консултант подчерта, че това допълнително усложнява ситуацията около площадка "Мандрата".

Ползвали общинска земя
без знанието на Общината

В изявленията си обаче Динко Пенев нито веднъж не повдигна въпроса, че част от терена, който ползват, е собственост на Община Стара Загора и че техните коли минават по изградения от Общината път до градското сметище. Този факт беше изкаран на бял свят от председателя на Общинския съвет Тенчо Руканов, който подчерта, че местният парламент не е обсъждал никога въпроса за възмездно или безвъзмездно отдаване на земя на "ИНМАТ", а по закон това е трябвало да се случи. Екологът на Общината Маргарита Георгиева пък допълни, че концесионерът дори не е депозирал молба до местната власт.
На въпрос, с колко се бави проектът заради неуточнената площадка датският консултант отговори, че закъснението е от седем месеца. То обаче може да стане и доста повече.
"Това което мен ме плаши тук, е, че доста хората са били запознати с проблемите на т.нар. предпочитана площадка и не са разбрали потенциалния проблем, потенциалната катастрофа във времето, когато ще се случи", каза в прав текст вчера представителят на датската фирма. А тя вече е факт: от една страна невъзможната невъзможност за площадка "Мандрата" е концесионерът, а за площадка "Ракитница-изток" - негодуванието и най-вероятно бъдещото гражданско неподчинение на жителите от Ракитница.

Патовата ситуация
Най-лошият, но напълно реален към днешна дата сценарий е Област Стара Загора да загуби над 26 милиона евро, отпуснати от ЕС, предвидени за изграждане на Регионално съоръжение за третиране на битовите отпадъци. Неговата липса пък ще доведе до глоби и до сериозни допълнителни разходи по транспортирането на сметта до други райони в страната.
На срещата в Областната управа вчера присъстваха кметицата на село Ракитница и председателят на Инициативния комитет, оглавил протеста на 17 септември т.г., Генчо Танев, които чуха от първа ръка за батака, завещан от управлението но тройната коалиция. Незнайно защо обаче Танев се отказа от насрочения разговор със зам.-кмета Белчев и датския консултант (готов да отговори на всичките им питания), насрочен за 12 часа вчера.
Областният управител беше категоричен, че за патовата ситуация са виновни двете министерства - МОСВ, което не е информирало нито консултанта, нито Общината за проблемите с "Мандра баир", и МРРБ, подписало договора с "ИНМАТ". След срещата Николов покани в кабинета си консултанта, концесионера и представители на местната власт и търсенето на решение продължи още близо час. След това той заяви, че продължава да е оптимист.

Още новини