Начало Новини Актуално Обгазяванията с азотни окиси са заради неблагоприятно време и автомобилите

Обгазяванията с азотни окиси са заради неблагоприятно време и автомобилите

Актуално

Залповите обгазявания на Стара Загора с азотни окиси, станали често явление от средата на ноември, се дължат на неблагоприятните метеорологични условия, на автомобилния трафик и емисиите, които се отделят от твърдото гориво в домакинствата, и от горивните камери, работещи на газ. В това увери министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя е категорична, че други причини за това няма и твърдо отхвърли възможността виновник за атмосферното замърсяване да е военно-изпитателният полигон край Змейово.

Екоминистърът подчерта още, че България, спрямо повечето европейски държави, е с един от най-ниските проценти на азотни окиси в атмосферата, които са резултат от изгарянето на бензина и дизела от автомобилите. Възможно решение на този проблем е въвеждане на график на движение на автомобилите. Тогава процентът на азотни окиси в атмосферата ще бъде много по-малък, смята екоминистърът.
Нона Караджова уточни още, че в Стара Загора има превишаване на средночасовите норми на озатните окизи, но не и на алармените прагове и няма опасност за здравето на хората.
Един от сочените за замърсител на въздуха в Старозагорска е ТЕЦ Марица изток 2, където има сериозното закъснение от 50 месеца на изграждането на сероочистващата инсталация на 5-и и 6-и блок. Причината е заради обжалване на избора на изпълнител на проекта, независимо че процедурата е изпълнена изцяло по правилата на ЕБВР.
Освен това ЕК също правела проверка заради съмнения. До края на годината или най-късно през януари ще бъдат готови окончателните резултати. След това ще се вземе решение как да продължи проекта, каза още екоминистърът.
Тя обяви, че резултатите от проучванията на площадката, предвидена за депо на битовите отпадъци край с. Ракитница, се много добри и в скоро време се очаква да бъде готов доклада за оценката на въздействие върху околната среда.
При посещението си в Стара Загора Нона Караджова направи дарение на децата от Дом Теофано Попова. Средствата са от икономии на министерството и от лични дарения на нейните колеги.

 

 

Още новини