Начало Новини Актуално Обезвреждат 37 рушащи се сгради в Старозагорско

Обезвреждат 37 рушащи се сгради в Старозагорско

Актуално
сгради

Общо 37 са опасните сгради в Старозагорско, съобщи шефът на Дирекция Строителство и инвестиции към Община Стара Загора инж. Митьо Славов. Списъкът е изготвен от Комисия по премахване на негодни за ползване или застрашаващи сигурността строежи, начело с инж. Славов и е актуализиран в края на 2010 година.

31 от рушащите се постройки са на територията на областния град, като 8 вече са съборени. Рисковите жилища в селата са 6, но засега разрушени няма.
Увеличават се овехтелите сгради в областта. Причината е немарливост или липса на финанси, обясни още инж. Славов. Иначе списъкът се обновява на всеки три месеца, като през това време комисията проверява и се отзовава на граждански сигнали. Няма краен срок за премахване на рушащите се сгради. Опасните обекти се ограждат със сигнализираща лента и табели, а в случай, че дадена сграда застрашава сигурността на жителите се събаря веднага, пише вестник Старозагорски новини.
Най-пресният случай за 2010 година, според инж. Славов е сградата на III-то ОУ "Колю Ганчев", от която улуците стърчали опасно. Друг опасен обект е постройката на бившето АПК, чийто керемиди и улуци падали. Обектът обаче е частен и на собствениците е съставено предписание. Поради липсата на пари обаче засега мястото е оградено само със сигнализиращи табели и ленти. Животозастрашаваща е и бившата вечерна гимназия до ОД на МВР в Стара Загора, която също е обезопасена с табели.

Още новини