Начало Новини Актуално Обезопасяват булеварда убиец Никола Петков в Стара Загора

Обезопасяват булеварда убиец Никола Петков в Стара Загора

Актуално

Две гърбици с пешеходни пътеки тип зебра и преместване на спирката на градския транспорт, която в момента е в близост до светофара, на специално изграден джоб на 50 метра са решенията, които взе вчера Общинската комисия по безопасност на движението на свое извънредно заседание. То беше свикано по настояване на председателя на гражданското сдружение Наш дом Стара Загора Методи Губеров, а поводът са убитите преди няколко дни двама пешеходци на бул. Никола Петков.

От 2000 година до сега жертвите на този градски пътен участък вече са 8. Кварталът е в стрес и хората се притесняват как ще се приберат децата им, каза Губеров. И заяви, че ако не се вземат спешни и ефективни мерки за ограничаване на скоростта на МПС-тата, то гражданското сдружение ще изработи и постави голям билборд със снимките на членовете на комисията, за да знаят хората кой не е взел мерки и кой носи отговорност за убийствата.
Припомняме, че последните две жертви бяха пометени от лек автомобил, който ги застигна на тротоара. Единият загина на място, другият - от раните си в болницата няколко часа по-късно. Според Губеров в участъка на булеварда-убиец от моста до СБА "гамените" се движат със 120-170 километра в час, а вечер мотори и АТВ-та си правят състезания.

На заседанието бяха поканени и представители на превозвачите от градския и таксиметровия транспорт и на големите търговски обекти в района. Те възразиха срещу предложението на Губеров за нов режим на движението в участъка на светофара, но се съгласиха с поставянето на "легнали полицаи". Не липсваха и мнения против гърбиците. Представител на Общината подчерта, че само заради пътната неравност до Ветеринарния техникум са заведени четири съдебни дела - за счупен зъб, за прехапана устна... "По-добре е дела, отколкото загубата на човешки живот", контрира Губеров.

Към двете гърбици и изместването на спирката председателят на комисията, зам.-кметът Белчо Белчев прибави и разораването на нелегално прокараните от живеещите в квартала подходи към булеварда. И още - възможността за поставяне на видеокамера. Изпълнението на набелязаните мерки ще стартира във възможно най-кратки срокове, обеща Белчев. Двете гърбици могат да бъдат оформени буквално за 4 часа, разораването на незаконните подходи - за ден. Малко повече време ще отнеме преместването на спирката и възстановяването на поломените заграждения между платната на булеварда, уточниха специалистите. Окончателното решаване на проблема обаче е от компетенцията на контролните органи и на правораздавателната система. От полицията съобщиха, че в момента тече разследване за причините, довели за убийството на двамата пешеходци.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини