Начало Новини Актуално Обединяват двете болници в Стара Загора

Обединяват двете болници в Стара Загора

Актуално
болници Стара Загора

Предприети са всички действия двете големи болници в Стара Загора - МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович и Университетска, да бъдат обединени. Ако хората в Стара Загора са готови, обединението може да стане бързо, заяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов в отговор на питане на депутата от Коалиция за България д-р Евгений Желев по време на парламентарния контрол на 18 ноември.

Аз и ръководеният от мен екип считаме, че следва да доведем докрай и да реализираме обединението на двете лечебни заведения, и се надяваме през 2012 г. това да стане факт. Практическите действия, които сме предприели до този момент, са продължаване на обществени обсъждания с цел получаване на пълна представа за предимствата, ползите и негативите, като отчетем всички гледни точки. Предприети са и юридически стъпки, които биха улеснили процеса на обединение, обясни от парламентарната трибуна министърът.

Според министър Константинов, с реализирането на обединението се цели да се  оптимизира извършваната в лечебните заведения дейност, спестяване на финансов ресурс, които да доведат до излизане от временните финансови затруднения и подобряване на качеството на медицинското обслужване на гражданите.
По време на разговорите за пари от еврофондовете в МРРБ отговорили, че финансиране има само за една болница, но не и за две, заяви министърът. Много е важно хората да са готови и да разберат, че не става дума за уволнение, а това е начин да се върви напред.

Както е известно, въпросът за обединението на двете големи лечебни заведения в Стара Загора е поставян нееднократно, но досега срещаше отпор от синдикатите и работещите в МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович.

Информация: вестник Новината

Още новини