Начало Новини Актуално Обединени земеделци се опасяват от спиране на евросубсидиите

Обединени земеделци се опасяват от спиране на евросубсидиите

Актуално

Във връзка с последните разследвания на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Постоянното присъствие (ПП) на политическа партия "Обединени земеделци" е сериозно загрижено от възможното спиране на европейските субсидии за селскостопанските производители в страната ни.

Такова опасение изказа новоизбраният председател на партията Петя Ставрева, която заедно със заместника си Моньо Христов и членовете на ПП Георги Димитров и Захари Банков бе на посещение в Стара Загора. Според Ставрева, опасението е свързано с факта, че в момента около 6 хил. земеделски производители в страната са заплашени да връщат получените през 2009 година субсидии заради неефективната работа на държавната администрация в лицето на МЗХ и ДФ "Земеделие" - Разплащателна агенция. По думите на земеделския лидер това е станало заради неизвестно от кого съставени нови ортофотокарти, според които вече получилите парите си по старите ортофотокарти селски стопани нямали право на европейско субсидиране. "Не може редовият земеделски производител да заплаща от джоба си грешките на държавата", бе категорична Ставрева. Това било в разрез и с европейските наредби, според които за документно оформяне на евентуалното нарушение трябвало да бъде съставен на място протокол, задължително подписан от съответния земеделски стопанин. "До този момент не видяхме нито един такъв протокол", обобщи председателят на "Обединени земеделци", пише вестник Старозагорски новини.
Опасение в ръководството на партията е предизвикала и наредбата, според която до края на годината животновъдните ферми от 2-ра и З-та категория ще трябва да затворят вратите си, ако не могат да достигнат критериите на 1-ва категория. От "Обединени земеделци" са изчислили, че в такъв случай към 31 декември извън сектора ще останат около 86 хил. души, които ще попълнят армията на безработните. Партията е отправила апел към МЗХ и ДФ "Земеделие" да подпомогнат финансово прекатегоризирането на тези ферми. Зам.-председателят на партията Моньо Христов изказа предположение, че средства за това могат да бъдат дадени за сметка на други браншови организации в земеделието, но не можа да отговори каква би била тяхната реакция, ако идеята му се осъществи.
В момента "Обединени земеделци" са концентрирали вниманието си върху бъдещите президентски и местни избори. На общинските организации, които по думите на Моньо Христов в страната са 149, е дадена свободата за избор на коалиционен партньор в зависимост от конкретните условия в съответното населено място. Ръководството на партията чака и окончателното решение на СДС и ДСБ за създаване на обща коалиционна платформа във формата "Синята коалиция", след което ще проведе разговори с тях за уточняване на единната президентска кандидатура.

Още новини