Начало Новини Актуално ОАЕ искат български сирена и пилешко месо

ОАЕ искат български сирена и пилешко месо

Актуално
Стара Загора

Обединените арабски емирства (ОАЕ) проявяват интерес към внос от България на пилешко месо, сирене и кашкавал, яйца и сезонни плодове. Това стана ясно на среща днес в Абу Даби на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с Н.Пр. г-н Мубарак Рашед Ал Мансури, изпълнителен директор на Инвестиционния фонд на ОАЕ. 

Освен това фондът е готов да инвестира в страната ни в областта на животновъдството, зърнопроизводството и хидромелиорациите, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. На срещата Министър Найденов  отправи покана за посещение на ръководството на фонда в страната ни за запознаване с условията за инвестиции в българското земеделие и стартиране на конкретни проекти.
Министър Найденов се срещна и с директора на Фонда за развитие на Абу Даби Н.Пр. г-н Мохамед Сайф Ал Суйвади, който заяви интерес към инвестиции в земеделието и по-специално в селскостопанската инфраструктура и проекти в земеделието със социална насоченост.   
Визитата на министър Найденов продължава утре в Катар, където е по покана на министъра на околната среда и водите Абдулла бин Мубарк бин Абуд Алмудади. Двамата министри ще проведат работна среща, на която се очаква да се обсъди разширяването на българо-катарското сътрудничество в областта на земеделието и по специално в зърнопроизводството, маслодайните култури, преработката на слънчоглед, месното животновъдство, месопреработката на овче и говеждо месо. Възможностите за сътрудничество в областта на безопасността на храните, ветеринарната медицина и растителната защита са другите теми, по които двамата министри ще разговарят. Друг важен момент за разширяване на българо-катарското сътрудничество е разширяването на търговския стокообмен със селскостопански стоки между България и Катар. В тази връзка, представителите на бизнес делегацията водена от министъра ще се срещнат с катарските си партньори с цел постигане на конкретни договорености.
В петък министър Найденов ще се срещне и с председателя на Държавната агенция по земеделие и рибни ресурси на Кувейт Джасим Ал-Бадер. Очаква се да бъдат обсъдени въпросите, свързани с активизирането на двустранното сътрудничество между България и Кувейт.

Още новини