Начало Новини Актуално Нямало разцепление във ВМРО - Стара Загора, според областния председател Антон Андонов

Нямало разцепление във ВМРО - Стара Загора, според областния председател Антон Андонов

Актуално

"В партия ВМРО-БНД няма разцепление." Това каза областният лидер на "воеводите" Антон Андонов по повод скандала по време на партийния конгрес вчера, при който Красимир Каракачанов запази лидерския пост след явно гласуване, а ВМРО се разцепи на две равни половини. За Каракачанов гласуваха 382-ма от делегатите на конгреса на ВМРО, почти толкова, представители на 12 области, напуснаха форума.

"С много бързи стъпки вървим към нов конгрес. Настоящият има хиляди нарушения и ще бъде обжалван в съда", каза на излизане от залата кметът на Пловдив Славчо Атанасов, претендент за поста на Каракачанов. Според бившия депутат и член на Националния съвет на ВМРО Бойко Ватев пък конгресът се провел с близо 100 души нелегитимни делегати, пише вестник Старозагорски новини.
"Бях член на мандатната комисия, която проверяваше редовността на делегатите. Имаше само две или три нарушения и от технически характер, като сбъркан номер на лична карта например", каза по този повод Антон Андонов.
Освен председател вчера останалите на конгреса делегати избраха и състав на Изпълнителен комитет, информира още Андонов. За негов член е бил избран председателят на старозагорската общинска организация на ВМРО-БНД Кристиян Петков. Общо 21 са били делегатите на конгреса от Старозагорска област, всички до един подкрепили с гласа си Каракачанов.
Ще припомним, че членовете на старозагорската партийна структура на ВМРО предизвикаха на 4 октомври на дебат в Стара Загора двамата основни претенденти за председателския пост в партията - досегашният Красимир Каракачанов и кметът на Пловдив Славчо Атанасов. Още тогава Кристиян Петков предизвести, че местната организация държи повече на стария-нов лидер. "Считам, че предпочитанията на повечето членове на ВМРО от Стара Загора са на страната на Каракачанов, като по време на дискусията имаше и привърженици на Славчо Атанасов. Доволен съм от дискусията, която условно нарекохме "Как ВМРО ще преодолее политическата криза?", която не бива да премине в организационна", каза тогава пред вестника Кристиян Петков.

Още новини