Начало Новини Актуално Няма замърсяване според РИОСВ - Стара Загора

Няма замърсяване според РИОСВ - Стара Загора

Актуално

Пълна мистерия обхвана 60-те тона пестициди, складирани на площадката на бившата държавна фирма "Агрохим спектър" (известна като "Агрохимическо обслужване") в Стара Загора, сега частна собственост. Там под открито небе стоят десетки варели - пластмасови и ламаринени, с десетилетия изтекъл срок на годност на съдържанието им.

Част от варелите са разпломбирани и от тях в радиус на десетки метри се разнася неописуема смрад, пише вестник Старозагорски новини.
Най-трагичното е, че в непосредствена близост до смрадливата площадка работят хора, при това в полуоткрито хале. А на входа на сградата им стоят некролози на вече покойни охранители на обекта, починали в рамките на една календарна година.
След първата публикация на вестника от РИОСВ - Стара Загора, обявиха, че в началото на март т.г. са взети почвени проби от района на смрадливите контейнери и в съседна територия, които са били предадени за анализ в лабораторията към Изпълнителната агенция по околната среда в Стара Загора. Преди няколко дни от пресцентъра на екоинспекцията съобщиха, че резултатите от пробите сочат, че "няма отклонение от допустимото съдържание на вредни вещества от изследваните проби".

Тези резултати буквално ни хвърлят в недоумение, най-малкото защото фотообективът ни е засякъл разлив на опасната отрова в почвата и той явно датира от доста време. На успокоителни псалми от държавната екоинспекция за околната среда жителите на Стара Загора са се наслушали отдавна. Въпросът е защо е необходима поредната успокоителна доза, след като в района не може да се диша, и трябва ли жителите на кв."Кольо Ганчев" да живеят в перманентен страх.
Вчера зам.-министър Манева (интервюто с нея е публикувано на страницата) каза, че МОСВ е осигурило пари по чуждестранна програма за обезвреждане на пестицидите в България, в това число и Стара Загора. Но това можело да се случи идната година. А дотогава?

Още новини