Начало Новини Актуално Няма замърсяване на въздуха след калния дъжд в Стара Загора

Няма замърсяване на въздуха след калния дъжд в Стара Загора

Актуално
Кален дъжд

На 25 април в община Стара Загора е получено официалното становище на Министерството на околната среда и водите и Регионалната инспекция по околната среда и водите - Стара Загора, относно т. нар. кален дъжд, който валя на 18 април на територията на община Стара Загора. Запитването за качеството на атмосферния въздух бе отправено от кмета Живко Тодоров на 19 април.

РИОСВ – Стара Загора е възложила на Регионалната лаборатория – Стара Загора допълнително да бъде извършено изпитване за определяне нивата на манган, мед, цинк, кобалт, както и всички характеристики от групата на полицикличните ароматни въглеводороди, в пунктовете за мониторинг за контрол качеството на атмосферния въздух разположени в Остра могила и Ръжена. 

Анализът на данните показва, че няма превишение на целевите норми по визираните по-горе показатели, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Според специалистите от Националния институт по метеорология и хидрология, калният дъжд е обичайно явление през някои сезони от годината и се дължи на Средиземноморски циклон, довял пясъци от Сахара.

Още новини