Начало Новини Актуално Няма уведомление за масови съкращения в Брикел. Безработицата в Стара Загора намалява

Няма уведомление за масови съкращения в Брикел. Безработицата в Стара Загора намалява

Актуално

В Бюрото по труда в Стара Загора няма подадени уведомления за предстоящи масови съкращения, каза на пресконференция директорът Георги Гьоков. "Тъй като "Брикел" се намира на територия, обслужвана от Бюрото по труда в Раднево, таковa уведомление би трябвало да постъпи там, но до момента това не се е случило.

Ние също се интересуваме, тъй като част от работещите там живеят в Стара Загора и ако се наложи, ще се регистрират при нас. По закон работодателят е длъжен да подаде информацията 30 дни по-рано. Ако съкращенията се извършат без да бъде подадено уведомление, санкциите са сериозни - една минимална работна заплата за всеки съкратен", добави той, цитиран от вестник Старозагорски новини.
При евентуално освобождаване от работа хората ще получават обезщетение в зависимост от прослуженото време за период от 4 до 12 месеца.
Ако се стигне до затваряне на "Брикел" и съкращаване на около 2 хиляди души, нивото на безработицата в Старозагорска област ще се увеличи с малко повече от 1 на сто, каза още Георги Гьоков. Прогнозите се правят на базата на икономически активното население, което е 172 917 души. През септември безработицата е 6.97 на сто, което традиционно нарежда областта на четвърто място в страната, като се изключи София-град. Средната за страната безработица е 9.03 на сто. Регистрираните безработни са 12 053. За Бюрото по труда в Стара Загора, което обслужва общините Стара Загора и Опан, стойностите са още по-ниски - 5.20 на сто. Регистрираните безработни са 4332-ма при икономически активно население 83 328 души. Според статистиката вече седми месец се запазва тенденцията към намаляване броя на трайно незаетите. Още четири общини имат под средното за страната ниво - Казанлък (6.19), Раднево (6.36), Гълъбово (5.79) и Опан (6.49). В останалите 6 общини на областта безработицата е по-висока от средната, а най-висока е в община Николаево - 23.21 на сто.

Още новини